FEYENOORD CITY

Hoogbouw of laagbouw: waar nieuwe Feyenoord-stadion gepland stond, moeten nu 3.000 huizen komen

Dit is één van de varianten van de nieuwe wijk Waterkant
Dit is één van de varianten van de nieuwe wijk Waterkant © Effekt, OMA, LOLA
Op de plek waar eigenlijk het nieuwe stadion voor Feyenoord had moeten komen, wil de gemeente Rotterdam nu drieduizend nieuwe woningen bouwen. De wijk gaat Waterkant heten, moet veel groen krijgen, en veel plekken voor sport en recreatie. Het zijn grove schetsen van de plannen, want de komende maanden worden Rotterdammers en ondernemers gevraagd om mee te denken over wat ze in de wijk willen.
De nieuwe wijk loopt vanaf de Veranda tot aan het Mallegatpark. Lopend op die plek valt één ding op. Waar je ook kijkt, je ziet straattegels, parkeerplaatsen en bedrijfspanden. Het is moeilijk voor te stellen dat je er straks door een park loopt. Maar dat is wel wat de makers in gedachten hebben.
Direct nadat bekend werd dat er geen nieuw stadion komt, werd gestart met uitzoeken wat er dan met die plek gedaan kan worden. Rijnmond sprak met wethouder Chantal Zeegers (Bouwen) en Rob de Jong van de Stigam. In deze stichting zitten de ontwikkelaars Heijmans en AM en banken die verantwoordelijk waren voor de woningbouwplannen bij Feyenoord City.

Wat voor woningbouw komt er?

Het moet een groene en duurzame woonwijk worden. Gedacht wordt aan minimaal drieduizend nieuwe woningen. "Dat betekent dus ook echt wel behoorlijke woontorens. Maar je kunt er ook voor kiezen om iets minder hoge torens te bouwen. Of je kiest juist hoog en laag. Er zijn verschillende varianten gemaakt", zegt wethouder Zeegers.
Een variant met meer laagbouw (l) en een variant met meer hoogbouw (r)
Een variant met meer laagbouw (l) en een variant met meer hoogbouw (r) © Effekt, OMA, LOLA
Hoeveel sociale- en middeldure woningen er komen is nog niet afgesproken. Ook wordt nog gezocht naar een publiekstrekker in de nieuwe wijk. Er lopen nu gesprekken met onderwijs- en cultuurinstellingen. Dus een grote school en een museum? Wethouder Zeegers kan er nog niets over zeggen. "Dat wil ik nu niet al teveel gaan invullen. We zijn echt benieuwd wat ook de ideeën van de Rotterdammers zijn."

Hoe groen wordt de wijk?

Naast woningbouw moet het ook een gebied zijn waar Rotterdammers graag naartoe gaan en verblijven. Zo komt er veel groen en voorzieningen voor recreatie. Er zijn al plannen voor een getijdenpark vanaf het Eiland van Brienenoord. Het voorstel is nu om dat door te trekken langs de oever van de wijk waardoor een nieuw park ontstaat.
In de nieuwe wijk Waterkant is ook veel aandacht voor een groene omgeving
In de nieuwe wijk Waterkant is ook veel aandacht voor een groene omgeving © Effekt, OMA, LOLA
"Het wordt dus een 'groen-blauw' park waar je in kan wandelen en waar je hopelijk ook in kan zwemmen. We willen een buitenzwembad maken en een plek om te kanoën", zegt Rob de Jong van de Stigam. "Dat is dan in het gebied tussen de Maas en het getijdenpark. Het is ook te gebruiken voor niet-bewoners."
Volgens wethouder Zeegers is het belangrijk dat er bij bouwen ook in groen wordt voorzien. "In Waterkant moeten kinderen buiten kunnen spelen en moet er gewandeld en gesport kunnen worden. De auto verdwijnt dus iets meer uit het straatbeeld. Zo zijn er nu ideeën om het parkeren ondergronds te maken."

Komt er nu wel of geen landaanwinning?

Voor de bouwplannen van het nieuwe stadion was het noodzakelijk om een nieuw stuk grond uit de rivier aan te winnen. Ook in de nieuwe plannen wordt daar rekening mee gehouden, maar er is ook een variant zonder landaanwinning.
Volgens Zeegers kunnen mét landaanwinning behoorlijk meer huizen worden gebouwd en groen gecreëerd. Rob de Jong is over deze variant het meest enthousiast: "Daarover willen we ook de mening van de Rotterdammers. En wij onderzoeken nu verder allerlei technische en financiële kwesties."

Wat hebben Rotterdammers precies te zeggen?

De komende weken kunnen inwoners, ondernemers en instellingen hun verhaal doen. Met al die informatie wordt gekeken of het plan moet worden aangepast. Meepraten kan via de website van Feyenoord City, op bijeenkomsten in de stad en er gaan ook koffiekarren de straat op om mensen te vragen wat ze ervan vinden.
"Het is echt relevant om je mening te laten horen", zegt De Jong. "Wij moeten nog allerlei keuzes maken voor dit plan. Die keuzes laten we beïnvloeden door de reacties die binnenkomen. Zo is er bijvoorbeeld ruimte voor niet wonen-functies. Maar we weten zelf nog niet precies wat daar gewenst is. Wij vinden het superinteressant om te horen wat de omgeving en toekomstige bewoners en gebruikers daar graag aan functies zouden willen hebben. We kunnen ons ook voorstellen dat bepaalde organisaties zeggen: hier willen we ons vestigen. Dat willen we graag horen."
Voor de zomer moet de inspraakprocedure zijn afgerond en dan wordt bekeken of de plannen moeten worden aangepast. Het uiteindelijke plan moet eind dit jaar vastgesteld worden door de gemeenteraad. Daarna moet het verder uitgewerkt worden en komt er een bestemmingsplan. Als er geen vertraging optreedt, kunnen de eerste woningen in 2026 worden gebouwd.

Hoe haalbaar zijn de plannen?

Is zo’n nieuwe wijk met veel hoogbouw wel te realiseren? De markt zit op slot, de bouwkosten zijn hoog. Het is de vraag of al die woontorens er wel kunnen komen. "Ja ik maak me uiteraard zorgen", zegt wethouder Zeegers. "Maar ik heb wel de hoop dat een aantal van dit soort problemen over een tijdje opgelost zal zijn. We zien nu de terugval in de verkoop van met name dure woningen. We zien dat er veel behoefte is aan betaalbare woningen. Dat is ook wat wij willen doen."
Rob de Jong van de Stigam: "We hebben verschillende varianten, zo zijn er plannen met torens hoger dan 70 meter en plannen met torens die lager zijn. We hoeven ook niet direct met de torens te beginnen. Dit is een plan voor de lange termijn. We gaan beginnen met de projecten die al realiseerbaar zijn. We hebben dan nog tien jaar voor die andere gebouwen."
"Het is echt belangrijk dat wij ook doorgaan met bouwplannen en vergunningen", laat wethouder Zeegers weten. "Op het moment dat de markt weer wat gestabiliseerd is, dan kunnen we doorpakken. We hebben samen met andere grote gemeenten aan het Rijk om financiële hulp gevraagd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl