VANDALISME

Sportcomplex in Ouddorp sluit tijdelijk na verbaal en fysiek geweld tegen medewerker

Zaal- en sportcomplex Dorpstienden in Ouddorp sluit twee weken lang de deuren na ‘grensoverschrijdend gedrag richting het personeel en gebouw’. Dat zegt beheerder Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee (SRGO).
Het is tijdens een onschuldig potje biljarten als het donderdagavond helemaal uit de hand loopt bij Dorpstienden. Een bezoeker misdraagt zich hevig in de horecagelegenheid van het gebouw, waar ook mensen van buitenaf iets kunnen drinken. De man intimideert, slaat en scheldt een medewerker uit. "Ook sloopte hij het gebouw", zegt SRGO-voorzitter Gerrit de Jong.
Het incident met de bezoeker staat niet op zichzelf. Volgens De Jong wordt het dorpshuis al langer geteisterd door vandalisme en dreigementen tegen het personeel. Nu is de maat vol. "Het lijkt erop dat wij zelf de baas niet meer zijn en dat is heel vervelend voor onze werknemers. Onze mensen zijn fysiek en mentaal zwaar geïntimideerd, en dat is waar wij de grens trekken. Daar houdt het voor ons op."
Sportcomplex in Ouddorp sluit tijdelijk na verbaal en fysiek geweld tegen medewerker
Volgens de Jong is het uiteraard geen groot probleem als er af en toe een keer schade wordt gemaakt, maar volgens hem gaat het de laatste tijd om herhaaldelijk vandalisme. En dat vandalisme lijkt zich dan ook nog eens specifiek te richten op de toiletten binnen het gebouw. "Dat is heel vervelend, want dat is een primaire voorziening waarvan je wil dat hij goed werkt."
De financiële gevolgen van het grensoverschrijdende gedrag lopen volgens de Jong op tot in de duizenden euro's. Maar nog veel erger zijn de andere gevolgen: SRGO voelt zich genoodzaakt om het gebouw tijdelijk te sluiten. Daarvan hebben niet alleen de biljarters last, maar ook de andere gebruikers van het complex. Dat zijn scholen en andere sportverenigingen.

Statement is nodig

De Jong noemt het ‘heel vervelend’ voor de gebruikers, maar hij vindt het belangrijk om een statement te maken. Het zit de voorzitter heel hoog dat niemand ingreep toen de medewerker werd aangevallen. "Als je niets doet, ben je onderdeel van het geheel.” Aanstaande vrijdag is er een spoedmeeting, waarin De Jong zijn collega’s hierop wil aanspreken.
SRGO-voorzitter Gerrit de Jong
SRGO-voorzitter Gerrit de Jong © Rijnmond
Het slachtoffer kreeg het advies om aangifte te doen, maar het is vooralsnog niet bekend of hij dit heeft gedaan. De Jong vermoedt dat de verdachte een ‘hangjongere’ is. “De straatcultuur is naar binnen getrokken. Wij willen dat het dorpshuis weer een gezellige plek wordt waar iedereen z'n dingen kan doen, zonder het risico te lopen dat er allerlei dingen de mist in gaan.”