DUURZAAM

De SRV-wagen is terug, maar als klant moet je wel je eigen potjes en bakjes meenemen

Tessa Verboom en Anne Sonnleitner runnen de afvalvrije kruidenier
Tessa Verboom en Anne Sonnleitner runnen de afvalvrije kruidenier © Rijnmond
Afvalvrij leven. Dat doen twee Capelse SRV-vrouwen al een tijdje in hun eigen huis. En zo ontstond het idee om de rijdende buurtsuper weer nieuw leven in te blazen. Met dit keer een iets andere formule: de klanten nemen zelf hun potjes mee om de boodschappen in te doen waardoor de afvalberg slinkt. Een concept waar de twee ‘potjes’ Anne Sonnleitner en Tessa Verboom heilig in geloven.
Tingelingeling! Met een antiek belletje kondigen de SRV-vrouwen hun komst aan. Ze parkeren hun opvallende rode bus, klappen de luifel open en zetten een bord buiten. In een mum van tijd de buurtsuper geopend.
Ik heb een gruwelijke hekel aan al dat plastic in mijn prullenbak.
klant Wendy
“Als ik het belletje hoor dan pak ik mijn potjes en bakjes en loop ik naar buiten”, zegt Patrick. Hij is vaste klant en vindt het een gezellige onderbreking van zijn thuiswerkdag. Eens per twee weken stopt de rijdende buurtsuper bij hem op het woonerf. “Het is luxe, zo pal voor je deur. En ze hebben goede, heel lekkere producten.”
Klant Patrick
Klant Patrick © Rijnmond
Iedere Nederlander produceert jaarlijks bijna 500 kilo afval en bijna de helft daarvan zijn verpakkingen. In 1950 was de productie van plastic wereldwijd twee miljard kilo en in 2019 was dat gestegen naar 390 miljard kilo. “Dat moet echt anders”, zegt SRV-vrouw Anne.
Met een boodschappentas vol lege potjes, flessen en bakjes komt Wendy aangelopen. Zij is klant van het eerste uur en weet haar afval door de verpakkingsvrije kruidenier aardig te verminderen. “Rijst, pasta, noten. Het zit bij de supermarkt allemaal in verpakkingen en dat is snel een hoop plastic. Ik heb er een gruwelijke hekel aan als dat allemaal in mijn prullenbak ligt.”
Je doet niet alleen je boodschappen in potjes, je koopt ze ook bij twee ‘potjes’ die onlangs met elkaar zijn getrouwd.
Als verpakkingsvrije kruidenier willen de twee oprichters van Potjes & Deksels de plastic afvalberg doen slinken. De naam heeft een dubbelzinnige betekenis, want je doet niet alleen je boodschappen in potjes, je koopt ze ook bij twee ‘potjes’ die onlangs met elkaar zijn getrouwd. Daarvan zien ze zelf de lol wel in. “We grappen ook dat we twee vrouwen zijn die venten.”
Het assortiment is biologisch en bestaat vooral uit droge bulk. Van koffie, havermout, bloem, noten, peulvruchten, rijst en pasta tot gedroogd fruit, chocolade, koekjes en muesli. En het prijskaartje? Dat houden ze op hetzelfde niveau als de biologische producten in de supermarkt. Soms zijn ze zelfs iets goedkoper.
Alleen kunnen ze niet opboksen tegen de prijzen van de verpakte producten van grootgrutters als Jumbo en AH. De klanten worden financieel dus nog niet beloond voor hun moeite om zelf hun verpakkingen mee te nemen en daarmee op afval te besparen. “Daar is het hele systeem nog niet op ingericht”, reageert klant Wendy. “Het zou wel mooi zijn als dat in de toekomst gaat veranderen, ik hoop dat echt.”
Reportage over de afvalvrije buurtsuper op wielen

Zelf tappen

De twee SRV-vrouwen zien grote supermarkten nog niet zo gauw overstappen op het zelf tappen in herbruikbare bakjes en zakjes. “Dat is vaak geen succes. Het is veel werk om het netjes te houden en aan te vullen. Als er iets naast valt, ziet het er gauw rommelig uit.” Alleen op de groenteafdeling wordt hergebruik van verpakkingen gepromoot.
Toch hopen de twee steeds meer mensen te beïnvloeden. “We hopen dat het meer en meer een gewoonte wordt. Dat ze met hun bakjes naar buiten komen als ze ons belletje horen. Dat brengen we graag teweeg.”
moeder Esther met haar twee zonen Robin en Ben
moeder Esther met haar twee zonen Robin en Ben © Rijnmond
Moeder Esther en haar zonen Robin en Ben maken thuis een sport van minder afval en prikken ook zwerfvuil. Het is duidelijk dat de kinderen het met de paplepel ingegoten krijgen. Want zoontje Robin weet heel goed waarom ze het doen. “Minder plastic is goed voor natuur”, zegt hij wijs. Ze zijn dol op de gedroogde mango, chocolade eitjes en havermout en komen hun tupperware daarmee iedere twee weken vullen. Moeder Esther hoopt dat dit initiatief de grote supermarkten zal inspireren.
Op de oneven dinsdagen rijdt de afvalvrije kruidenier een vaste route door Capelle en op de even dinsdagen een route in Rotterdam. Op andere dagen staan ze op markten in de regio. De bus is een tweedehandsje en rijdt op bio-CNG waardoor de CO-uitstoot veel lager is dan een dieselbus.
Tessa en Anne in hun bus
Tessa en Anne in hun bus © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl