LEK

Datalek treft Rotterdams bureau: gegevens honderdduizenden klanten VodafoneZiggo en NS op straat

Een intercity in Rotterdam
Een intercity in Rotterdam © Rick Huijzer
Door een groot datalek zijn de persoonlijke gegevens van honderdduizenden mensen op straat beland. De gegevens werden buitgemaakt bij de softwareleverancier van het Rotterdamse onderzoeksbureau Blauw, dat grote bedrijven waaronder NS en VodafoneZiggo bedient.
Volgens Blauw zijn veertien klanten van het bedrijf getroffen door het datalek, meldt de NOS. Het is niet duidelijk om welke klanten het nog meer gaat, naast NS en VodafoneZiggo. Blauw wilde daar gisteren niets over zeggen. Albert Heijn, KPN en Vattenfall, die op de site van Blauw vermeld worden als klant, laten desgevraagd weten niet getroffen te zijn door het datalek.
Het gaat volgens een woordvoerder van telecomprovider VodafoneZiggo met name om persoonsgegevens, zoals als de naam en het e-mailadres. Voor zover het bedrijf nu weet, gaat het niet om bankgegevens en wachtwoorden.
De informatie is naar buiten gekomen door een datalek bij softwarebedrijf Nebu, dat het Rotterdamse onderzoeksbureau Blauw als klant heeft. In het geval van de NS gaat om de gegevens van 780 duizend klanten gelekt. Het gaat mogelijk om mailadressen, telefoonnummers en namen.

'Wees alert op onbekende berichten'

Blauw zegt dat er een onderzoek loopt om te achterhalen welke gegevens precies door onbevoegden zijn bekeken of ontvreemd. Het bedrijf meldde gisteren dat er direct maatregelen zijn genomen om het datalek te dichten.
Blauw, NS en VodafoneZiggo hebben van het lek melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zoals verplicht is. Een woordvoerder van VodafoneZiggo roept klanten op alert te zijn op mails, sms'jes, WhatsApp-berichten of telefoontjes van onbekende afzenders.