OPENBAAR VERVOER

Aftellen naar Metro aan Zee, morgen gaat ie rijden! Maar hoe vaak eigenlijk?

De metro op de Hoekse Lijn tijdens een testrit
De metro op de Hoekse Lijn tijdens een testrit © WOS
De laatste testritten zijn gereden, en morgenochtend is het dan toch echt zover. De metro op de Hoekse Lijn stopt dan ook op station Hoek van Holland Strand. Reden genoeg om in aanloop daarnaartoe een lied uit te brengen over de nieuwe Metro aan Zee.
De rit naar het strand van Hoek van Holland moest vanaf vorige zomer al kunnen, maar iedere keer bleek dat de systemen nog niet goed werkten en de baan niet in orde was. Badgasten die naar het Hoekse strand wilden, moesten tot nu toe altijd gebruikmaken van een bus. Reizigers maar ook eigenaren van strandtenten waren niet blij met de enorme vertraging.

Hoek van Holland Haven

Maar vanaf vrijdag is dat verleden tijd. De opening van Metro aan Zee betekent ook dat het nieuwe metrostation Hoek van Holland Haven gebruikt kan worden. Tot nu toe moesten reizigers opstappen op een tijdelijk station. "De tijdelijke halte wordt opgebroken", vertelt omgevingsmanager Ruud Langeveld aan de WOS. "Daar staan nog wel een heleboel fietsen, die moeten daar weg. Anders kunnen we de werkzaamheden niet uitvoeren." Nabij het nieuwe station staat een overdekte fietsenstalling waar mensen terecht kunnen.

Hoe vaak rijdt de metro?

De Hoekse Lijn, 23 km voormalig treinspoor, is omgebouwd naar een metrolijn die vanaf metrostation Schiedam Centrum direct aansluit op het metronet. Daarmee rijdt metrolijn B van Nesselande tot Hoek van Holland Strand (lijn is ruim 40 km). De metrolijn B rijdt op weekdagen en zaterdagmiddag 3 keer per uur, iedere 20 minuten, van en naar Hoek van Holland Strand. In de avond en de zondag is dit 2 keer per uur, iedere 30 minuten. Zondagen vanaf Hemelvaart en in de zomervakantiedienst overdag elke 15 minuten.
De eerste ochtendrit vanuit Hoek van Holland Haven is door de week circa 05:45 uur, vanaf Hoek van Holland Strand start de dienstregeling een uur later. Bij drukke (strand)dagen of bij evenementen is er de mogelijkheid om extra ritten in te zetten, de zogeheten strandritten. Er kan tot maximaal 8 keer per uur gereden worden. Extra ritten vinden plaats tussen Blaak en Hoek van Holland Strand. Deze strandritten bevinden zich nu nog in de testfase en vergunningaanvraagfase. Verwachting is dat we deze fase voor het strandseizoen kunnen afronden.

Lied

Het openen van de metro duurde zo lang, dat er in de tussentijd meerdere nummers zijn gemaakt over de Hoekse Lijn. Dat begon in 2019 met het idee van de Maassluise journalist Bas Booister. Vanwege de telkens verlengde duur van de aanleg van de Hoekse Lijn begon hij aan het lied 'Wachten op de Hoekse Lijn', op de melodie van het nummer ‘Dodenrit’ (bij velen beter bekend als ‘Trojka hier, Trojka daar’) van de overleden Drs. P.
Daarna volgde 'Is Dit De Lijn Naar Hoek van Holland' op de melodie van ‘(Is This The Way To) Amarillo’, een internationaal populair nummer van Tony Christie. En nu is er nu sinds deze week dus 'Metro aan Zee'. Het nummer is geschreven door WOS-journalist Richard Vroom en ingezongen door Westlander Gene Travis op de melodie van Neil Diamond's 'Sweet Caroline' en is hieronder of hier te beluisteren.
Gene Travis - Metro aan Zee
Dit is een verhaal van onze mediapartner WOS.