Gevelplaten Hogeschool Rotterdam mogelijk onveilig: zeer onaangename gedachte

Het oudste bouwdeel van de locatie Kralingse Zoom van Hogeschool Rotterdam is afgesloten. Dit vanwege mogelijk brandgevaarlijke gevelplaten. Ron Bormans, voorzitter van de raad van bestuur, spreekt van een ‘buitengewoon onaangename gedachte’ bij het idee dat de studenten en medewerkers mogelijk gevaar hebben gelopen in het gebouw.

De Hogeschool Rotterdam gaat dan ook onderzoek doen naar hoe het kon dat deze situatie heeft bestaan, ook omdat het onderwijsinstituut voldoet aan alle eisen wat betreft keuringen en inspecties.

Onderzoek


Het heeft even geduurd voor de resultaten van het onderzoek bekend waren.”Er gaat altijd even wat tijd overheen en je wil ook een aantal dingen zeker weten. Zodra we wisten dat het risico er was, hebben we meteen maatregelen genomen.”

Bormans besloot woensdagavond in overleg met de brandweer en de raad van bestuur om het gebouw te sluiten. “We hebben naar aanleiding van de brand in Londen al onze gebouwen laten controleren. Eerst intern, daarna extern. We dachten: dat komt wel goed. Maar het bleek dat er een zodanig groot risico op brandgevaar en brandverspreiding was, dat het in mijn ogen onverantwoord leek om het gebouw open te houden”, legt hij uit.

Gevolgen


De directe gevolgen zijn nu dat de lessen en tentamens van voor donderdag en vrijdag zijn geannuleerd en dat alleen afstudeeractiviteiten nog doorgaan. De hogeschool streeft ernaar om maandag alternatieven te hebben voor de lessen en overige activiteiten zodat die dan kunnen worden weer gestart.

Ook financieel zijn er gevolgen voor de hogeschool: er moet verder onderzoek worden gedaan en mogelijk moeten gevelplaten worden vervangen of gerepareerd.

“Ik ga geen uitspraken doen over de producent van de gevelplaten of het merk ervan. Het is duidelijk dat het behoorlijk wat geld gaat kosten. De vraag is natuurlijk ook wie dat gaat betalen", zegt Bormans.

Maatregelen


Het definitieve resultaat van het onderzoek wordt woensdag bekend gemaakt. Na het onderzoek wordt bepaald of er maatregelen nodig zijn voor de langere termijn en wat het betekent voor het gebruik van het bouwdeel.

In het afgesloten deel van de hogeschool worden lessen gegeven aan 3500 leerlingen van de Rotterdam Business School.

Deel dit artikel: