KONINGSDAG23

Van Soufiane Touzani tot Davina Michelle: dit gebeurt er op de route van Koningsdag in Rotterdam

Onder meer Davina Michelle treedt op tijdens Koningsdag in Rotterdam.
Onder meer Davina Michelle treedt op tijdens Koningsdag in Rotterdam. © RVD - Patrick van Emst / Rijnmond
Artiesten als Glenda Peters, Davina Michelle, Lee Towers en Ronnie Flex treden op Koningsdag op in Rotterdam. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. Ook de beroemde voetballer Soufiane Touzani en jeugdspelers van de drie grote voetbalclubs hebben een rol langs de route.
De dag begint rond het Afrikaanderplein. Rond 11:00 uur ontvangen burgemeester Aboutaleb en Commissaris van De Koning Jaap Smit de jarige koning en zijn familie. Ook is er een rol voor kinderburgemeester Louey Zerourou. Kinderen zullen een speciaal gecomponeerd lied zingen rond het thema van de dag: Wij zijn allemaal Kings & Queens. Ook is er een digitale ontmoeting met kinderen die in het Sophia Kinderziekenhuis verblijven.
Op de Pretorialaan volgt daarna een swingend spektakel met dansers uit verschillende culturen. Circus Rotjeknor, de wereldberoemde straatvoetballer Soufiane Touzani en talenten van FC De Straat laten daarna hun kunsten zien op een gigantisch straatvoetbalveld op het kruispunt van de Maashaven. Zangeres Glenda Peters zorgt voor een afsluitend lied in het zuidelijke deel van de stad.
De route van de koning, de koningin en de prinsessen op Koningsdag in Rotterdam.
De route van de koning, de koningin en de prinsessen op Koningsdag in Rotterdam. © Gemeente Rotterdam
Vanuit de Maashaven vaart de Koninklijke Familie onder de Erasmusbrug door, richting Plein 1940. Onderweg ontmoeten ze een kleurrijke stoet jeugdzeilbootjes. Als ze langs het SS Rotterdam varen, voert het Scapino Ballet daar een show op.
Met een watertaxi gaat de koninklijke familie van Zuid naar Noord.
Met een watertaxi gaat de koninklijke familie van Zuid naar Noord. © Rijnmond
Op de noordelijke oever, bij het beeld 'De Verwoeste Stad', wachten de Marinierskapel en de spoken word-artiesten Ivan Words en Tyler Koudijzer. Even verderop zingt de Hermes House Band de discoklassieker I Will Survive.
Op de Blaak zijn veel sportieve optredens, onder anderen van jeugdspelers van Feyenoord, Sparta en Excelsior. Het gezelschap wandelt daarna door de Markthal en komt uiteindelijk op de Binnenrotte terecht. Op een groot podium volgen dan optreden van artiesten als Davina Michelle, Ronnie Flex en Lee Towers. Hoewel de Koninklijke Familie rond 13:00 vertrekt, duurt het programma op de Binnenrotte tot 17:00 uur.
De wandel- en vaartocht door Rotterdam wordt rechtstreeks uitgezonden door de NOS. Ook RTV Rijnmond doet op alle kanalen verslag.

4 miljoen euro

Voor en na Koningsdag is er ook een programma. Dat begint op 19 april met het Koningsdagconcert. Ook zijn er onder meer een expositie in de Maastunnel, een statieportrettentour en een culinaire wedstrijd (Wie maakt hét Rotterdamse koningsgerecht?).
De gemeente trekt ongeveer 4 miljoen euro uit voor alle festiviteiten. Het team dat de plannen heeft gemaakt voor Koningsdag, is hetzelfde team dat twee jaar geleden het Eurovisie Songfestival in Rotterdam organiseerde.
Wil je het volledige programma weten? Klik dan hier.
Burgemeester Aboutaleb vertelde enorm trots te zijn op wat er op Koningsdag in zijn stad gaat gebeuren.
Burgemeester Aboutaleb vertelde enorm trots te zijn op wat er op Koningsdag in zijn stad gaat gebeuren. © Rijnmond