VERKEER

‘Bestuurder die drie mensen doodreed op Groene Kruisweg reed vlak daarvoor 176 km per uur’

Het autowrak van de omgekomen familie.
Het autowrak van de omgekomen familie. © MediaTV
De man die op Tweede Kerstdag drie mensen doodreed op de Groene Kruisweg in Rotterdam had vermoedelijk een snelheid die nog veel hoger was dan 133 km per uur. Dat heeft het OM gezegd tijdens een inleidende zitting.
Uit berekeningen van de verkeerslussen was voorlopig een getal van 133 km per uur gekomen. Maar het OM wijst erop dat dat ná de botsing was. Door de aanrijding zal het voertuig snelheid hebben de verloren. Een verkeerskastje 600 meter voor het ongeluk gaf een snelheid aan van 176 km per uur. Er is daar een maximum snelheid toegestaan van 50 km per uur.

Door rood en 3x teveel alcohol

De 29-jarige Suraj A. uit Den Haag reed ook door rood en had teveel alcohol in zijn bloed: drie keer de toegestane waarde. Het ongeluk gebeurde bij de afrit van de A15. De verkeerspolitie gaat daar in de nacht van 13 op 14 mei een reconstructie houden om de snelheid preciezer vast te stellen.

'Geen schijn van kans'

Bij het fatale ongeluk kwamen Michelle (36), Rinold (35) en hun dochter Rinaigela (7) om het leven. Volgens het OM hebben zij ‘geen schijn van kans gehad’ bij de botsing.
Het omgekomen gezin: Rinold (35), Michelle (36) en hun dochtertje Rinaigela (7)
Het omgekomen gezin: Rinold (35), Michelle (36) en hun dochtertje Rinaigela (7) © Eigen foto's familie
De verdachte raakte zwaar gewond en ligt nog in het ziekenhuis. Hij was donderdag niet bij de zitting aanwezig. Advocaat Van Leusden: “Mijn cliënt is vijf keer geopereerd. Hij kan zich niets van het ongeluk herinneren maar vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd. Hij vraagt steeds hoe het met de nabestaanden gaat.”
Het OM gaat voorlopig uit van doodslag, een zware kwalificatie die niet vaak wordt gebruikt bij fatale verkeersongelukken. “Dit is een zaak van de buitencategorie”.
De advocaat benadrukt dat er van opzet geen sprake kan zijn. “Mijn cliënt is zelf bijna om het leven gekomen. Hij is niet suïcidaal, heeft geen mentale problemen, geen verslaving, zijn leven was op orde met een goede baan. Ook in die zin is dit een bijzondere zaak.”
Op 20 juni is een volgende zitting maar dan zal de zaak nog niet inhoudelijk worden behandeld.
Het autowrak van het omgekomen gezin in de berm van de Groene Kruisweg in Rotterdam-Zuid
Het autowrak van het omgekomen gezin in de berm van de Groene Kruisweg in Rotterdam-Zuid © MediaTV