FEYENOORD

Van Persie, Drenthe en andere oud-profs unaniem: ‘Feyenoord wordt de terechte kampioen’

De profs en oud-profs bij het Life After Football Footgolf-toernooi 2023
De profs en oud-profs bij het Life After Football Footgolf-toernooi 2023 © Rijnmond
Het is een prachtige, gezellige en sportieve traditie geworden. Enkele voormalig profvoetballers, huidige profspelers en zakenmensen gaan bij Golfcenter Seve de strijd met elkaar aan bij een footgolf toernooi van Life After Football. Zoveel voetbalkenners en -kennis bij elkaar en toch zijn ze unaniem: ‘Feyenoord wordt dit seizoen de terechte kampioen van Nederland’.
Er rolt een bal bijna de sloot in. Robin van Persie is de beroerdste niet en houdt de bal binnen, voordat hij nat wordt. En legt hem vervolgens pontificaal tegen een boom aan. “Ja, echt, hier kwam hij terecht hoor! Ze zijn het zelfs aan het filmen.”
Alles voor de winst. Topsporter ben je voor het leven. Hoewel Van Persie natuurlijk ook bekend staat als een sportieve man, die in is voor een geintje. De bal mag een meter naar links en het spel wordt hervat.
In de weken voorafgaand aan het event werd er door de organisatie huiverig naar de weersverwachting gekeken. Gelukkig bleef de dreigende regen uit en stond niets een prachtige dag in de weg. Regi Blinker van Life After Football is de organisator en blij dat het footgolf toernooi zoveel animo heeft.
“Eigenlijk is dit een dag waarbij je mensen bij elkaar brengt. En ik hoop een keer op een verrassende winnaar, want het zijn vaak dezelfde namen.” Met Robin van Persie, Gregory van der Wiel, Royston Drenthe, Ronald de Boer en de broers Seuntjens loopt er veel eredivisieklasse rond bij Seve. Voldoende winnaars potentieel ook. “Ik ben heel trots dat zij er zijn. Je moet altijd afwachten of er animo voor is. Maar als we het niet te ingewikkeld maken, met dezelfde tenues, dat geeft een dynamiek die goed werkt.”

Feyenoord kampioen: 'Hoor het zelfs uit de Ajax hoek'

Regi Blinker speelde in zijn carrière natuurlijk bij Feyenoord. Net als de andere voormalig spelers van de Stadionclub loopt hij met de borst vooruit. Hoewel ook de oud-spelers van concurrerende clubs inmiddels wel weten hoe laat het is.
“We gaan er allemaal wel een beetje van uit dat Feyenoord kampioen wordt, zelfs vanuit de Ajax hoek hoor ik het,” vertelt Blinker. “En Feyenoord is straks de terechte kampioen, als ze dat worden. Ze hebben een goede, brede selectie en hebben een heel constant seizoen gedraaid.”
“Arne Slot wordt door iedereen genoemd en dat is terecht. Maar er zit nog een staf omheen met De Wolf, Pusic en Hulshof. Dat zijn wel mannen die een goede combinatie bij elkaar vormen. Zij houden dat team continu scherpt, er wordt niet verslapt. Ik was heel benieuwd naar de reeks met Shakhtar en Ajax, daar zijn ze doorheen gekomen dat ze nu richting het kampioenschap gaan.”

Hole in One

Royston Drenthe rekent ook op de titel voor Feyenoord. Uitgesproken en met bravoure. Zo is hij ook bij het footgolf toernooi. “Ik ga op zeker een hole in one maken, blijf mij maar volgen!” Drenthe zegt het hard genoeg dat het hele terrein het zou kunnen horen.
Robin van Persie denkt er het zijne van. “Dat is de fout hè! Met dit spelletje, als je zo gaat denken, dat is het moment dat het mis gaat.”
Van Persie in actie bij het Life After Football Footgolf-toernooi
Van Persie in actie bij het Life After Football Footgolf-toernooi © Rijnmond
Zou dat niet ook gelden voor voetbal in zijn algemeen? Nu al roepen dat de titel voor Feyenoord zeker is. Is dat niet ‘de Goden verzoeken’? Die schaal voor Feyenoord komt er uiteindelijk, voorspelt Drenthe. “Ik heb het er al met meerdere mensen over gehad. Feyenoord is nu zo stabiel, dat heb ik in mijn carrière niet mogen meemaken. Ze stralen enorme fitheid uit als ze voetballen.”
“Als je nu kijkt heb je het gevoel dat ze niet kunnen falen. Dat gevoel wat Ajax-supporters vaak hebben, dat het niet mis kan gaan, dat hebben wij nu. Hoe ze in de ArenA speelden en domineerden, dan kan het niet meer mis gaan.”
Van Persie is minder uitgesproken. Dat kan ook te maken hebben met de verschillen in karakters en persoonlijkheden. “Ze zijn goed op weg. Het moet heel raar lopen als ze het nu niet worden. Zes punten los en een ‘gunstig’ schema. Hoewel Sparta-uit al meteen een hele lastige is. Makkelijk wordt het niet, maar Feyenoord staat er fantastisch voor. Sparta doet het ongelofelijk goed dit jaar. Dat is een pittig duel hoor. Maar we hebben een aardig buffertje.”

Naar de Coolsingel

“Ik ga sowieso naar de Coolsingel,” neemt Drenthe een voorschot op de titel. “Ik ben een ras Rotterdammer, het zou een schande zijn als ik er niet zou staan.” En ook Regi Blinker kan niet wachten. “Honderd procent! De enige twijfel is bij welke groep ik ga aansluiten, maar ik ben er zeker bij.”
Royston Drenthe over de titelkansen van Feyenoord en zij werk in de zorg
Ronald de Boer, voormalig Ajacied en analyticus bij ESPN, is er ook. Hij zal, logischerwijs, niet naar de Coolsingel gaan. “Als je zes punten voor staat en het speelschema wat Feyenoord, PSV, AZ en Ajax hebben… Die spelen nog tegen elkaar. Alles lijkt erop dat Feyenoord kampioen wordt. Maar alles kan nog gebeuren.”
Hij voorspelde dat De Klassieker in Amsterdam door 3-0 gewonnen zou worden door Ajax. Het werd 2-3. “Ja, nu maak je er een grap van. Maar ik zei al direct in de camera dat het nergens op gebaseerd was. De wens was de vader van de gedachte. Ook om de competitie spannend te houden. Er vielen wel drie goals, maar dan voor Feyenoord.”
De Boer is complimenteus voor Feyenoord en de spelers van het huidige eerste elftal. “Kökcü is nog nooit zo fit geweest als nu, dat laat hij elke wedstrijd zien. Dat geldt voor bijna alle spelers. Dat is toch wel de invloed van Slot, die dat voor elkaar heeft gekregen. Hij zal vast de ambitie hebben om nu naar een Europese topcompetitie te gaan, maar hij wil eerst dit huzarenstukje afmaken.”
“Het kampioenschap zou een ongelofelijke prestatie zijn. En de Champions League met Feyenoord is ook een affiche waar hij bij zal willen zijn. Als er echt een mega topclub komt, soms gaat zo’n trein maar één keer langs en moet je dat doen. Hij zal dan de keuze moeten maken.”

Soepie?!

Alhoewel meedoen belangrijk is dan winnen bij het Life After Football Footgolf-toernooi van 2023, nam de intrinsieke motivatie om voor de winst te gaan toch zo nu en dan de overhand. Hoewel. Geert den Ouden maakt zich totaal niet druk.
Geert den Ouden
Geert den Ouden © Rijnmond
“Ik doe niet mee voor de winst, ik kom voor mijn plezier. Ik speel met een heel leuk team, een man of acht.” Al na twee holes pauzeert Den Ouden met zijn groep om te genieten van een kommetje soep. “Wij gaan vooral plezier maken. Ik weet dat er genoeg andere oud-spelers zijn die wel willen winnen. Willen jullie ook wat soep trouwens?”
We worden weggeroepen vanwege een hoop gejuich. In de buurt van waar Royston Drenthe met zijn groep rondloopt. Zou het zo zijn? Zijn hole in one?
“Nee, dat gejuich kwam van achter mij. Bij Equalité.” Het is Cas Leenders gelukt om te doen wat Drenthe heeft toegezegd. Drenthe heeft nog één kans, bij de hole waarbij een bal over het water gespeeld moet worden. Het gaat niet gebeuren, begint tot hem door te dringen. Zijn hole in one komt er niet. En winst van het footgolf toernooi trouwens ook niet.

Life after football

Gelukkig lacht het leven zonder bal Drenthe nu ook toe. Hij heeft een baan in de zorg. “Tante Helen is verpleegkundige. Mijn moeder en tante werken in de zorg. Een paar jaar terug dacht ik al: ‘Waarom ga ik niet ook opleidingen en cursussen doen en kijken wat dat met mij doet?’”
Royston Drenthe en zijn team
Royston Drenthe en zijn team © Rijnmond
“Sinds twee, drie maanden wil ik ook iets doen met die papieren. Nu zie ik een heel andere kant van de wereld en word ik een betere persoon in deze maatschappij. Ik heb altijd de glamourkant van het leven gezien, nu werk ik als ZZP’er.”
Laatst was Drenthe aan de slag op een PG-afdeling voor mensen met dementie. “Er was een oude dame die de medecliënten aan het afschrikken was. Daar begeleid ik dan. Het verrijkt mij als persoon en daar was ik ook naar op zoek. Ik heb veel getobd aan het einde van mijn carrière, het leven zonder voetbal een plekje geven.”
Robin van Persie’s leven na het voetbal draait nog steeds om het voetbal. Hij traint Feyenoord onder 16 en wil nog meer trainerspapieren halen. “Het bevalt me heel goed, ik heb het heel erg naar mijn zin. Ik ga nu door met de pro cursus, die begint over een paar weken bij de KNVB. Ik zie wel wat er daarna op mijn pad komt. Ik heb geen haast en zit rustig in de wedstrijd. Ik geniet van het geven van trainingen en de wedstrijden.”
Robin van Persie over zijn trainersambities
Leuk, maar niet vergelijkbaar met de spanning en het leven als speler. “Het is een ander soort spanning. Je hebt indirecte invloed op het proces, tijdens de trainingen en meetings. En tijdens de wedstrijd kan je het tactisch neerzetten, maar dat geeft echt een ander soort dimensie. Je staat als trainer in dienst van de voetballers, dus ben je zelf niet meer de sterspeler.”
“Dat begrijp ik heel goed. Dat is de volgorde en ook waar ik voor kies en wat ik leuk vind. De jongens moeten het doen, het is nu hun tijd om het te laten zien. En als trainer moet je die gasten in hun kracht zetten en vooral niet teveel coachen. Ik wil vooral niet over-coachen.”

‘Hartman zou zijn been willen geven’

Een andere opmerkelijke deelnemer is Sydney van Hooijdonk, tegenwoordig speler van sc Heerenveen en de jongste van het stel. “Ik heb dit één keer eerder gedaan, het is niet zo makkelijk als je denkt hoor. Het gaat om ervaring en kwaliteit, niet om wie het fitst is en hardst kan rennen.”
Hij zat vroeger vaak op de tribune van De Kuip om bij zijn vader te kijken. Net als toen verwacht hij ook nu dat er succes gaat komen. “Ik denk dat ze een hele goede kans hebben ja. Het is ook leuk om naar Feyenoord te kijken, je hebt zin om naar hun wedstrijden te kijken.”
“Ik heb het er met Quilinschy Hartman over gehad, een echte Feyenoorder. Zo mooi om te zien. Hij zou zijn been er voor willen geven om kampioen te worden, dat vind ik prachtig.”

Sparta niet te onderschatten

De eerstvolgende horde richting de landstitel voor Feyenoord is Sparta. Op Het Kasteel wordt zondag om 14:30 uur afgetrapt. “Je verwacht dat Feyenoord daar gewoon wint, maar Sparta is echt in goeden doen,” blikt Blinker vooruit. “Een goed team, ze staan goed. Maar Feyenoord is op dit moment, met het vertrouwen dat de spelers hebben, de grote favoriet. Ik hou het op 0-2.”
Life After Football Footgolf-toernooi
Life After Football Footgolf-toernooi © Rijnmond
Ralf Seuntjens zit dicht op het vuur. Hij traint meerdere keren per week mee bij Sparta, dat soelaas bood om zijn conditie weer op te bouwen. Negen maanden geleden kreeg hij het verwoestende nieuws dat er lymfeklierkanker was geconstateerd. Een paar weken geleden kreeg hij verlossend nieuws en werd hij door zijn dokter schoon verklaard.
'Gewoon' weer zijn voetbalschoenen aantrekken, een dolletje met teamgenoten, een bal op doel trappen - misschien miste Ralf Seuntjens die simpele dingen de afgelopen maanden nog wel het meest. Bij Sparta krijgt hij dat weer. “Ik ben Maurice Steijn enorm dankbaar voor deze kans, dat is niet in woorden uit te drukken. Voor mij is dit mega belangrijk op dit moment.”
“Het is een hele leuke en fijne groep, echt een positieve werkomgeving. De groep heeft enorm veel kwaliteit en er is door Maurice Steijn een hecht team van gesmeed. Iedereen weet wat ze van elkaar kunnen verwachten.” Hij geeft ze een goede kans op een stunt tegen Feyenoord.
Mats Seuntjens, Ralf Seuntjens en Ronald de Boer
Mats Seuntjens, Ralf Seuntjens en Ronald de Boer © Rijnmond
Zijn broer Mats is er ook bij. Misschien speelt hij volgend seizoen wel bij Sparta, nadat een deal deze winter afketste. “Dat is wel een beetje oude koeien uit de sloot halen. Ik heb een gesprek gehad met Maurice Steijn, maar Sparta kon niet veel voor mij betekenen verder.”
“Ik wilde in de tweede seizoenshelft van kiet af aan laten zien wat ik in huis heb. Willen ze mij nog steeds hebben? Dat zijn jouw woorden. Ik zie het in de zomer wel wat er op mijn pad komt. Ze moeten wij wel iets eerder dan de zomer al bellen dan.”

Prijs voor Saidi

Na tien holes en drie fantastische challenges weet Tunesisch international en oud-Feyenoorder Karim Saïdi zich te kronen tot winnaar van het Life After Football Footgolf-toernooi van 2023. Mats Seuntjens wordt tweede en het brons gaat naar broer Ralf.
Romano Denneboom
Romano Denneboom © Rijnmond
Ondertussen wordt er nog een hooghoud-challenge gehouden. Wie kan de bal het vaakst hooghouden. Zonder zijn handen te gebruiken. O ja, en geblinddoekt. Romano Denneboom lukt het om dit maar liefst 10 keer te doen.
Een mooie apotheose van een mooie voetbaldag. Met een nog mooiere algemene unanieme conclusie. Die landstitel voor Feyenoord komt er. En is nog terecht ook.