WONEN

Nanne en Nolly bouwen hun droomhuis van 450 vierkante meter bovenop het oude gebouw van de reclassering in Rotterdam

Architecten Nanne en Nolly en hun drie kinderen
Architecten Nanne en Nolly en hun drie kinderen © Mark Seelen
In een serie over zelfontworpen woonhuizen van architecten bezoeken we elke week een architect uit Rotterdam of omstreken die zijn eigen droomhuis heeft gebouwd. Waarom is het dit huis geworden en hoe voelt het om er in te wonen? Natuurlijk gaan we mee naar binnen, want niets is leuker dan koekeloeren bij mensen thuis. Zeker als ze ervoor doorgeleerd hebben.
Het architectenpaar Nanne de Ru en Nolly Vos (Powerhouse Company) woont bovenop een door hen zelf ontworpen appartementencomplex aan de Westzeedijk in Rotterdam. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit de jaren zestig en was het onderkomen van de Rotterdamse reclassering. In 2009 kwam het leeg te staan. Nanne en Nolly mochten er als antikrakers een aantal jaar wonen en werken. Het echtpaar droomde er toen al van om een eigen woning te bouwen bovenop het dak waar de liftschacht stond.
Nanne en Nolly ontwierpen hun eigen droomhuis
Nanne en Nolly ontwierpen hun eigen droomhuis © Sebastiaan van Damme
In 2015 konden Nanne (46) en Nolly (47) het pand kopen. Ze wilden het ontwikkelen tot een woongebouw met appartementen en een penthouse op het dak. Ze woonden en werkten tijdelijk in het kantoorpand tot 2017, tot de bouwvergunning was verleend en de bouw kon beginnen.
“Het was een fantastische plek om te wonen, met zeeën van ruimte waar onze zoons en dochter lekker konden voetballen en skaten”, vertelt Nolly. In 2019 was het penthouse klaar en wonen ze in het huis dat ze samen hebben ontworpen. “We willen hier nooit meer weg.”
Wie het huis binnenkomt, snapt dit gelijk. De woonkamer is licht, ruim en geeft weids uitzicht op de Maas, het Park bij de Euromast en de skyline van de stad. De kant van de keuken ligt op het noorden. Nanne: “Bij mooi weer zie je Den Haag liggen.”
Hun drie kinderen (16, 15 en 12) hebben een eigen - lager gelegen - verdieping met speelruimtes en slaapkamers. Op de bovenverdieping is naast de woonkamer en woonkeuken, een grote muziekkamer waar het gezin muziek maakt (Nanne speelt piano en Nolly zingt). In totaal beslaat het huis 450 vierkante meter. Dan is er nog een grote dak- en moestuin.
Er is zelfs een speciale kamer om muziek te maken
Er is zelfs een speciale kamer om muziek te maken © Mark Seelen
Eenvoudig was de realisatie niet, zo blijkt uit het verhaal van Nanne. Er moest een bestemmingswijziging gemaakt worden en een financieringsconstructie worden bedacht. Er werd een speciale constructie bedacht waardoor de aankoop van het pand pas gedaan hoefde te worden als de vergunningen waren verleend en de appartementen waren verkocht. Met de woningen die op papier waren verkocht, kwam geld beschikbaar om het complex te bouwen.
We hadden geen idee of er animo was voor de appartementen, maar al heel snel hadden we tachtig gegadigden. Terwijl er maar twintig woningen beschikbaar waren.
Nolly
Nolly vertelt: “We hadden zoiets nog nooit gedaan. Nu waren we ineens projectontwikkelaars. We hadden geen idee of er animo was voor de appartementen, maar al heel snel hadden we tachtig gegadigden. Terwijl er maar twintig woningen beschikbaar waren.” Nanne vult aan: “Dan kun je de woningen aan de hoogste bieder verkopen, maar dat wilden we niet, het zijn per slot van rekening je toekomstige buren. Dus hebben we ze gevraagd een in motivatiebrief te vertellen waarom ze hier wilden wonen. De verhalen die ons aanspraken hebben we uitgekozen en zo zijn de kopers geselecteerd.” Er gingen tien jaar overheen voordat hun droom was gerealiseerd.
Het ontwerpen van hun eigen appartement ging in tegenstelling tot het regelwerk wèl heel snel. Nanne: “In tien uur hadden we de op papier staan. We kennen elkaar nog van de HTS en hebben veel samen ontworpen, dus we zijn goed op elkaar ingespeeld en we wisten precies wat voor soort huis we wilden.”
Boven op een bestaand complex bouwden Nanne en Nolly hun droomhuis
Boven op een bestaand complex bouwden Nanne en Nolly hun droomhuis © Mark Seelen
Nanne vervolgt: “We houden van moderne architectuur, maar aan de andere kant houden we ook van warmte en materialiteit. De woonkamer is vrij abstract geworden met het glas en de gietvloer, vrij clean. En aan de achterkant van het huis hebben we juist veel verschillende materialen gebruikt, zoals hout en natuursteen.
“Ook een belangrijk ding is de plattegrond,” vult Nolly aan. “We hebben bijvoorbeeld nergens in het huis gangen, alle ruimtes hebben een functie, daar houden we van. Het is ook heel leuk geweest om daarmee te experimenteren. Daar leer je weer van voor je werk met opdrachtgevers.”
De woonkamer geeft een weids uitzicht op de Maas en het Park
De woonkamer geeft een weids uitzicht op de Maas en het Park © Mark Seelen
Het bouwproces was complex. Vooral het bouwen van de glazen wanden van de woonkamer. “Dat is bijzonder en nooit eerder in Nederland gedaan. De woonkamer heeft geen kolommen waar het dak op rust, maar glazen wanden die de dakconstructie dragen. De glazen wanden moesten groot zijn en sterk. Uiteindelijk is het gelukt met een bevriende constructeur die we nog van de HTS kennen.”
Het is hun droomhuis geworden en ze willen er nooit meer weg. Mochten ze het ooit op de markt zetten: de geschatte waarde gaat richting de twee miljoen euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl