ONDERWIJS

Wie wil lesgeven op Heijplaat? Als er geen leerkrachten gevonden worden, dan moet de enige basisschool sluiten

Moet deze school op Heijplaat echt de deuren sluiten?
Moet deze school op Heijplaat echt de deuren sluiten? © Rijnmond
Posters met teksten als: 'Hé leuke leerkracht, ben jij op zoek naar een unieke kans?' Een campagne op Facebook. Het direct benaderen van potentiële leerkrachten op LinkedIn. Ouders die rondvragen. In de strijd om het voortbestaan trekt basisschool De Klaver alles uit de kast om minstens drie leerkrachten te vinden. Lukt dat niet, dan gaat de enige basisschool op Heijplaat na de zomervakantie dicht.
De school in het dorpje midden in de Rotterdamse haven belooft een arbeidsmarkttoelage van 10 procent boven op het salaris. Aan welke klas je gaat lesgeven en op welke uren, daarover kun je onderhandelen.
"Het verdwijnen van de school zou met het oog op de toekomst een aderlating zijn voor de mensen die hier pas zijn komen wonen", zegt ouder Alex van Dam.
Als de school na de zomervakantie daadwerkelijk sluit, dan hebben ouders en kinderen een probleem. "We hebben niet zomaar een uitwijkmogelijkheid", zegt ouder Nina Brugman. "Dan moeten ouders en hun kinderen naar bijvoorbeeld Charlois, Rhoon of Poortugaal."
Het karakteristieke gebouw van de enige school in Heijplaat
Het karakteristieke gebouw van de enige school in Heijplaat © Rijnmond
Schooldirecteur Ed Verhage heeft de moed nog niet opgegeven, maar: "Als we onvoldoende gekwalificeerde mensen in huis hebben, dan kunnen we deze school niet in stand houden. Dat is een scenario waaraan we niet willen en moeten denken."
Hij is met de grootste spoed op zoek naar drie, liefst vier leerkrachten, en om niet iedere keer in dit soort stresssituaties terecht te komen, zoekt hij mensen die voor langere tijd op De Klaver willen werken.
Alex van Dam houdt hoop. "Ik geloof dat er leerkrachten zijn die zullen opstaan en denken: 'Wij gaan die school redden'. Een dorp als Heijplaat zonder school? Dat kan niet. Dan is het dorp incompleet."
School De Klaver op Heijplaat moet dicht als er geen nieuwe leraren worden gevonden