DIEREN

De hertjes in Dordrecht leven voorlopig nog in onzekerheid

Herten in Park Merwestein
Herten in Park Merwestein © RTV Dordrecht
Het blijft voorlopig onduidelijk of het hertenkamp in het Dordtse Park Merwestein kan blijven. Op 1 januari 2024 komen er nieuwe regels en dat betekent dat herten niet meer in kampen gehouden mogen worden. Een aantal fracties, waaronder de VVD en VSP, wil dat de hertjes blijven.
Gemeenteraadsleden en bezoekers van het hertenkamp werden deze week geïnformeerd door specialisten. Die lieten weten dat er op het gebied van dierenwelzijn geen problemen zijn met het houden van herten, mits ze goed verzorgd worden.
Dierenarts Peter Klaver vertelde dat herten het vermogen hebben zich aan te passen aan omstandigheden. Verhalen over agressieve herten verwijst hij naar het rijk der fabelen: "Ik heb in mijn praktijk nog nooit gehoord dat een hert zich agressief gedroeg, en ik heb er wat gezien", zegt de arts tegen RTV Dordrecht.

Handtekeningen

De stichting Park Merwestein is een handtekeningenactie gestart. Inmiddels zijn er zo’n 400 ondertekenaars. Volgens voorzitter Constantijn Papaïoannou laten steeds meer Dordtenaren weten de herten een warm hart toe te dragen. Toch wordt het nog spannend omdat een deel van de gemeenteraad, onder wie de Partij voor de Dieren, tegen het behoud van het hertenkamp is. Tegenstanders zeggen dat een hertenkamp niet voldoet aan de natuurlijke omgeving waarin een hert leeft.

Regel is regel

Wethouder Tanja de Jonge houdt voorlopig vast aan de nieuwe nationale wet- en regelgeving. De wet wordt al twaalf jaar voorbereid en moet de slechte omstandigheden waarin exotische dieren verkeren omdat ze als huisdier gehouden worden aanpakken. Voordat het college besluit een signaal aan Den Haag af te geven wil wethouder De Jonge eerst de discussie in de gemeenteraad afwachten. Er is in ieder geval toegezegd dat sterilisatie en andere voorbereidingen om te stoppen met herten in Dordrecht zullen worden stopgezet totdat er definitief duidelijkheid is.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.