NIEUWS

Man (22) werd in drukke winkelstraat met kapmes doodgestoken, mogelijk om zijn dure donsjas

Bij de steekpartij raakte één persoon zwaargewond
Bij de steekpartij raakte één persoon zwaargewond © Rijnmond
Ondernemers op de Korte Lijnbaan zijn ontzettend beduusd van de dodelijke steekpartij woensdagmiddag bij hen in de winkelstraat. Op klaarlichte dag tijdens de lunchpauze is een jongeman van 22 jaar uit Helmond neergestoken met een mes van ruim 40 centimeter lang: een groot survivalmes of kleine machete.
Het is woensdagmiddag druk op de Korte Lijnbaan, een populaire winkelstraat in het centrum van Rotterdam. Vooral rondom de fastfoodrestaurants, waar veel jongeren in hun schoolpauze een snack halen: "Even een maccie doen".
Plotseling breekt grote paniek uit voor de McDonald's. Donsveren vliegen door de lucht en mensen rennen gillend alle kanten op. Meerdere medewerkers van de kledingzaken eromheen zien een man in zwarte kleding een andere man neersteken met een groot mes en dan wegrennen richting het Stadhuisplein.
Winkeliers omschrijven het steekmes als een machete met een lengte van 50 centimeter. “Het was zo lang als mijn arm”, zegt een medewerkster van een kledingzaak. "Het leek op een slagersmes waarmee je een koe kan slachten”, zegt een ondernemer. Weer een ander heeft gezien dat de politie het mes in een steeg achter de Korte Lijnbaan vond.
Het mes op straat heeft de lengte van twee straatklinkers en is daarmee ruim 40 centimeter
Het mes op straat heeft de lengte van twee straatklinkers en is daarmee ruim 40 centimeter © winkelier Korte Lijnbaan

Grote paniek en angst

Nadat hij is neergestoken, vlucht het slachtoffer de McDonald’s in. Binnen ontfermt de manager zich over hem totdat de ambulance arriveert. Voor de mensen in de McDonalds zijn het angstige momenten. "Ik was zo geschrokken, ik sloeg mijn handen voor mijn ogen en durfde niet te kijken.”
In de ambulance met de deuren nog open wordt het slachtoffer gereanimeerd. Hij overlijdt diezelfde avond in het ziekenhuis.
Voor de veelal jonge omstanders zijn het ook benauwde minuten. Twee tienermeisjes vluchten een naastgelegen kledingzaak in. "Eentje was helemaal de weg kwijt. Die was in shock en ging bijna van haar stokje van het huilen", vertelt de eigenaar. Na de steekpartij op straat doet hij gelijk de rolluiken dicht. Als na ongeveer tien minuten de kust veilig is, doet hij ze weer open en draagt hij de meiden over aan hulpverleners.
De politie is er razendsnel. Een ondernemer alarmeert agenten die zich om de hoek op het Schouwburgplein ontfermen over een dakloze. Na de melding komen ze gelijk in actie en roepen collega’s op. Volgens de ondernemer kon hierdoor de dader een paar straten verderop in de kraag gevat worden.

Ruzie om dure donsjas?

De aanleiding voor de steekpartij is nog onduidelijk. De winkeliers tasten in het duister, ze hebben vaag iets gehoord over een ruzie om de donsjas van het slachtoffer - die was van het dure merk Moncler.
Het slachtoffer kwam uit Helmond en was met een ‘mattie’ in Rotterdam. Die wilde zijn gewonde vriend helpen in de McDonald’s maar werd tegengehouden door de politie. Daarbij zouden een paar tikken zijn uitgedeeld, totdat duidelijk werd wie hij was.
De boel wordt afgezet en de winkels in de directe omgeving sluiten de deuren. "Ook uit respect voor het slachtoffer", zegt een verkoopster. De dag na de fatale steekpartij is alleen het fastfoodrestaurant nog gesloten. In het raam hangt een mededeling: "Wegens technische storing zijn we tijdelijk gesloten."
McDonald's blijft dicht na fatale steekpartij
McDonald's blijft dicht na fatale steekpartij © Rijnmond

Medewerkers McDonald's in tranen

Onder begeleiding van Slachtofferhulp gaat het team dat woensdagmiddag aan het werk was naar de plek. Meerdere medewerkers zijn in tranen en troosten elkaar.
De winkeliers geven aan dat ze zo’n heftige steekpartij nog niet eerder hebben meegemaakt. Op de vrijdagkoopavonden hebben ze veel overlast van jeugd. Dan hangt er een rellerige sfeer in de winkelstraat. "Dan is het lawaaiig en zijn er opstootjes. Klanten geven ook aan dat ze zich onveilig voelen, zeker als het donker is", vertelt een ondernemer. "Die vrijdagavonden zijn vreselijk", beaamt een ander.
Doordeweeks valt de overlast mee. Ze kunnen niet geloven dat op klaarlichte dag een jongeman wordt doodgestoken. "Ik krijg er echt kippenvel van." De politie roept getuigen op zich te melden, ook als behoefte hebben aan Slachtofferhulp.
De verdachte, een 19-jarige man uit Spijkenisse, wordt morgen voorgeleid voor de rechtercommissaris. Die beslist of de verdachte langer in de cel moet blijven.