Smog door fijnstof boven de Randstad

Vooral mensen met astma, COPD en andere longaandoeningen moeten oppassen: het RIVM waarschuwt voor smog. In de Randstad en in het zuiden van Nederland wordt vrijdag de luchtkwaliteit 'onvoldoende' tot lokaal 'slecht'.

De smog wordt veroorzaakt door hoge concentraties fijnstof. Door het gebrek aan wind wordt het stof nauwelijks verspreid en zullen de concentraties langzaam oplopen, verwacht het RIVM.

"Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPD en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid", zegt het RIVM.

Niet alleen voor mensen met longaandoeningen is de smog storend, ook hartpatiënten moeten opletten. Zij kunnen klachten voorkomen of verminderen als zij overmatig inspannen vermijden.

Geen mondkapjes


Het is volgens de Milieudienst Rijnmond niet zo erg dat we met mondkapjes de deur uit hoeven: "Zo uitzonderlijk is het ook weer niet. Dit gebeurt een aantal keer per jaar", zegt Sef van den Elshout.

Wat een rol speelt is de winter in combinatie met weinig wind vanuit het binnenland: "Alle viezigheid die in Europa wordt geproduceerd drijft langzaam onze kant op. En ook wat we zelf produceren komt daar nog bij", legt Van den Elshout uit.

Het is lastig te zeggen hoe erg het precies is: "Het is niet zo erg als bij vuurwerk en ook niet zo erg als wat je in de krant wel eens leest over China of India. Maar voor Nederlandse omstandigheden zijn dit slechte dagen", aldus Van den Elshout.

De hoge concentraties fijnstof zullen in het weekend langzaam afnemen. Lokaal kan de luchtkwaliteit nog als 'onvoldoende' gekenmerkt worden. Op luchtmeetnet staan actuele en ook verwachte smogniveaus per regio.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Randstad
Deel dit artikel: