CORONACRISIS

Politie vindt 50.000 euro boete voor camera-auto's die op coronaregels controleerden te hoog

De camera-auto van de gemeente Rotterdam
De camera-auto van de gemeente Rotterdam © Gemeente Rotterdam
De Rotterdamse politieleiding gaat in beroep tegen de boete van 50.000 euro die door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is opgelegd voor het rondrijden met camera-auto's in Rotterdam tijdens de coronaperiode om de 1,5 meter afstand te handhaven. Daarmee zijn privacyregels overtreden, vandaar de boete.
De politie zegt in te zien dat er fouten zijn gemaakt bij het toetsen van de regels op privacy. Maar de opgelegde boete vindt de politie te hoog. Er zou te weinig rekening zijn gehouden met het feit dat er op dat moment een grote gezondheidscrisis was, zegt de Rotterdamse plaatsvervangend politiechef Karin Krukkert.
Rotterdam liet in het eerste coronajaar twee camera-auto's rondrijden. De wagens waren eigenlijk door de gemeente gehuurd om toezicht te houden tijdens het Eurovisie Songfestival. Maar omdat dat in 2020 niet doorging, liet de gemeente ze in april en mei door de stad rijden om te controleren op de coronamaatregelen.
Op de scanauto's zaten 360-gradencamera's die gezichten en nummerborden gedetailleerd in beeld kunnen brengen. Ze reden voornamelijk langs parken en pleinen. Op dat moment gold een verbod op groepen groter dan drie personen en was de anderhalvemeterregel van kracht.
De inzet van camera-auto's om corona-overtredingen op beeld vast te leggen, om daarna te achterhalen wie op die beelden staan, beschouwt de AP als de inzet van nieuwe technologie. Om die reden had – voordat de wagens gingen rijden – onderzoek gedaan moeten worden naar de gevolgen voor de privacy. Dat is niet gebeurd.

'We waren wanhopig'

Veel partijen in de Rotterdamse gemeenteraad vinden dat de politie de camerawagens niet zomaar had mogen inzetten. Eerst had de procedure helemaal afgerond moeten zijn, ook al was een gezondheidscrisis gaande. VVD en Leefbaar Rotterdam zijn het daar niet mee eens en wijzen erop dat er snel gewerkt moest worden om de coronabesmettingen omlaag te krijgen.
Burgemeester Aboutaleb: "Ik hoorde iedere dag dat er veel doden waren door corona. We waren wanhopig, we zochten naar oplossingen. De politie zet al jaren camera-auto's in bij bijvoorbeeld voetbalrellen of demonstraties. Hier hebben we geprobeerd om camera-wagens van de gemeente in te zetten door de politie. Toen is het fout gegaan. De procedures zijn niet goed verlopen."

'Politie moet zich bij boete neerleggen'

Groenlinks-fractievoorzitter Judith Bokhove: "Een meerderheid van de raad vindt het terecht dat de boete aan de politie is opgelegd. We vinden dat de politie hier niet tegen in beroep moet gaan. We willen de burgemeester vragen om dat aan de politieleiding te verzoeken." Pascal Lansink-Bastemeijer van de Rotterdamse VVD werpt tegen: "Daar gaat de raad niet over."
Burgemeester Aboutaleb heeft gezegd dat als een meerderheid van de raad dat wil, hij dat zal doen. De burgemeester geeft aan dat de AP ook een schuldigverklaring had kunnen geven, zonder een boete op te leggen. Aboutaleb geeft aan dat hij de komende jaren nog steeds verder wil met het inzetten van technologie bij opsporing of het handhaven van de orde. Ook vraagt hij zich af of de privacyregels aan een update toe zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl