CHRISNATUURLIJK

Chris Natuurlijk van 1 april: Met wie woon JIJ samen?

De koeien van de familie Noordermeer die normaal in de natuurgebieden grazen, zijn nu thuis om te kalveren
De koeien van de familie Noordermeer die normaal in de natuurgebieden grazen, zijn nu thuis om te kalveren © Rijnmond
Chris Natuurlijk neemt je zaterdag vanaf 08:00 uur meer naar de familie Noordermeer uit Zwartewaal die in deze tijd van het jaar samenwoont met koeien en kalfjes, schapen en lammetjes. In huis woon je samen met veel meer wezens dan je denkt en de Plant van de Maand fopt je waar je bij staat.
Op Voorne-Putten vieren niet alleen tuinders, maar ook de boeren op 1 april Kom in de Kas , de open dag voor de glastuinbouw. Chris Natuurlijk gaat kijken bij maatschap Noordermeer in Zwartewaal, een gemengd bedrijf dat onder meer aardappelen en spruiten teelt. De koeien zijn nog thuis met hun kalfjes en de schapen hebben lammetjes. Als de jonkies straks groot en sterk genoeg zijn, gaan de koeien naar de natuurgebieden om daar te grazen en de schapen gaan het gras langs dijken en wallen van Brielle kort houden.
Emiel (l) en Martijn (r) Noordermeer in de stal met twee toekomstige natuurlijke "grasmaaiers"
Emiel (l) en Martijn (r) Noordermeer in de stal met twee toekomstige natuurlijke "grasmaaiers" © Rijnmond

Met wie woon jij samen?

Je woont samen met veel meer wezens dan je denkt. Honderden dieren scharrelen, vliegen en rennen in en rond je huis. Insectenkenner- en onderzoeker Aglaia Bouma vertelt in Chris Natuurlijk over Huisgenoten, haar tweede boek over insecten. In Chris Natuurlijk neemt Aglaia je mee naar hoekjes en kieren op zolder, potjes kruiden in de keuken en nestkastjes in de tuin.
Lieveheersbeestje op muntplantje
Lieveheersbeestje op muntplantje © Pixabay

1 april plant

De bijenorchis fopt je waar je bij staat. Hij doet of hij een insect is, maar het is gewoon een plant. Melitta van Bracht zou de bijenorchis liever “hommelorchis” noemen, want daar lijkt hij volgens de botanicus meer op. In de Botanische Tuin Afrikaanderwijk vliegt een vroege hommel. Het is een koningin die nectar uit de gevlekte paarse dovenetel haalt. Jammer dat er geen witte dovenetel meer in de botanische tuin in Rotterdam-Zuid staat. Het blad lijkt sprekend op die van de brandnetel, maar hij prikt niet. Alweer zo’n plant die ons goed voor de gek weet te houden op 1 april!
In de Botanische Tuin Afrikaanderwijk snoept een  hommelkoningin van de gevlekte paarse dovenetel
In de Botanische Tuin Afrikaanderwijk snoept een hommelkoningin van de gevlekte paarse dovenetel © Rijnmond
Zaterdag 1 april van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.