112-NIEUWS

Verdachte doodsteken man op Korte Lijnbaan langer vast | Drie drugsuithalers en taxichauffeur opgepakt

Coronavirus
Coronavirus © Pixabay
In dit artikel houden we je op de hoogte van het belangrijkste en meest opmerkelijke 112-nieuws van vrijdag 31 maart.

Verdachte (19) doodsteken man op Korte Lijnbaan langer vast

De 19-jarige man uit Spijkenisse die een man van 22 zou hebben doodgestoken op de Korte Lijnbaan in Rotterdam, blijft twee weken langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris besloten. Hij wordt ervan verdacht op klaarlichte dag in een drukke winkelstraat te hebben ingestoken op het 22-jarige slachtoffer uit Helmond. Die overleed dezelfde dag nog in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Iemand die als verdachte wordt opgepakt, mag maximaal drie dagen in de cel worden gehouden. Daarna moet de rechter-commissaris beoordelen of er reden genoeg is een verdachte langer vast te houden. De eerste keer is dat besluit doorgaans voor 14 dagen. Na die twee weken wordt er opnieuw gekeken of er voldoende grond is de verdachte langer vast te houden. Een nieuw besluit is dan in de regel voor 90 dagen.

OM mag vader en zoon vechtpartij toch vervolgen ondanks racistische belediging

Het Openbaar Ministerie mag alsnog een vader en zoon uit Dordrecht vervolgen die in 2020 op Sinterklaasavond in een vechtpartij verwikkeld raakten met de politie, schrijft NRC.
De rechtbank Rotterdam oordeelde vorig jaar dat nog dat het OM niet meer het recht had de twee mannen te vervolgen, omdat een agent een van de mannen uit voor kutn***r had uitgescholden. Volgens de rechter een 'weerzinwekkende discriminatoire uitlating'. De politie had ook onnodig veel geweld gebruikt en was ook daar niet eerlijk over in het proces verbaal. Dat kwam pas aan het licht door een camera bij een flat en omdat NRC erover schreef.
Nu zegt het Haagse gerechtshof dat het proces verbaal inderdaad onvolledig is, maar dat dat is hersteld doordat de camerabeelden nu ook in het dossier zitten. Daarmee is er nu wél een volledig beeld van de gebeurtenissen en kan er alsnog een eerlijk proces komen, vindt het gerechtshof.
Nu komt de zaak weer bij de Rotterdamse rechtbank terecht. De scheldende agent is eerder al door de politierechter in Rotterdam veroordeeld tot een geldboete van 250 euro. Hij is daartegen in hoger beroep gegaan bij het Haagse hof. Die zaak wordt op 11 mei behandeld.

Drie drugsuithalers en taxichauffeur opgepakt

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn vier mannen aangehouden die over het hek klommen van een terminal in de Eemhaven. Ze werden opgepikt door een taxi. Het gaat om drie uithalers en een taxi-chauffeur. De mannen komen uit Rotterdam en Alblasserdam en zijn 16, 18, 22, en 33 jaar). De politie doet nog onderzoek.

Verdachte racistische teksten Erasmusbrug in andere zaak veroordeeld

De man uit Zwijndrecht, die ook verdacht wordt van het projecteren van racistische teksten op de Erasmusbrug in Rotterdam, is in een andere zaak veroordeeld tot een taakstraf. Hij krijgt die straf voor het mishandelen van een man in Breda en voor belediging.
De man, die deel uit zou maken van de rechtse groepering White Lives Matter, was samen met twee anderen stickers met racistische teksten aan het plakken in Breda. Iemand zei daar wat van en die kon een klap krijgen. Ook kreeg de man racistische verwensingen naar zijn hoofd. De man uit Zwijndrecht heeft niet zelf geslagen.
Twee van de drie verdachten staan later ook voor de rechter voor het projecteren van rechts-extremistische teksten op de Erasmusbrug. Wanneer die zaak dient is nog niet duidelijk.

Doorzoekingen in Rotterdam vanwege fraude met coronasubsidies

De Arbeidsinspectie heeft een 60-jarige man opgepakt, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij fraude met coronasubsidies. Het gaat om een accountant. In de gemeenten Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Manderveen (Overijssel) zijn woningen en bedrijfspanden doorzocht.
Bij de doorzoekingen zijn administratie, laptops en telefoons in beslag genomen. De opgepakte man wordt verdacht van het opmaken van valse jaarrekeningen. Ook zou hij betrokken zijn bij het maken van valse documenten rondom de aanvraag van subsidies. De afgelopen tijd zijn al meer mensen opgepakt voor fraude met coronasubsidies.

Roemeense kerk in Schiedam vernield

Het is inmiddels al anderhalve week geleden, maar in de nacht van 21 op 22 maart is ingebroken in de Roemeense kerk aan de Vlaardingerdijk in Schiedam. In de kerk zijn tal van vernielingen aangericht. De recherche Rijnmond Noord roept mensen op zich te melden als ze iets gezien hebben.

Explosief voor woning afgegaan

In Rotterdam-Feijenoord is donderdagavond laat een explosief afgegaan. Dat gebeurde aan de Stoomtramweg, net voor middernacht. De explosie was bij de voordeur van een woning op de vierde verdieping. Er kwam wat rook uit de woning, maar er lijkt geen brand te zijn geweest.
Volgens een woordvoerder van de politie zou een vuurwerkbom tegen de voordeur geplakt zijn. Die raakte daarbij zwaar beschadigd. De bewoonster schrok enorm, maar bleef ongedeerd.
Sinds begin dit jaar zijn er al meer dan dertig explosies geweest bij panden in Rotterdam. De meesten daarvan waren, net als deze, in Rotterdam-Zuid.

Flatwoning beschoten in Capelle aan den IJssel

Aan de Wiekslag in Capelle aan den IJssel is donderdagavond een woning van een flatgebouw beschoten. De woning bevindt zich op de eerste verdieping. In een van de ramen van de woning zitten drie kogelgaten. Omwonenden hoorden meerdere knallen. Er raakte niemand gewond.
Speurhond op zoek naar kogelhulzen
Speurhond op zoek naar kogelhulzen © AS Media
Mensen hebben iemand zien wegrennen. Er kwam een speurhond ter plaatse die kogelhulzen op het grasveld achter de flat heeft gevonden. Deze zijn veiliggesteld door de Forensische Opsporing. De politie heeft nog in de omgeving van de Wiekslag gezocht naar de schutter, maar heeft niemand kunnen vinden.