PARKEREN

Parkeren Plaswijckpark bijna onmogelijk vanaf 2024: 'Eén grote puinhoop'

Parkeren bij Plaswijckpark
Parkeren bij Plaswijckpark © OPEN Rotterdam
Omwonenden van Plaswijckpark in Rotterdam-Schiebroek maken zich grote zorgen over parkeren rond de speeltuin. Het is nu soms al een chaos en dat dreigt vanaf volgend jaar erger te worden. De bewoners, maar ook het park zelf hopen op een oplossing en daarvoor kijken ze vooral naar de gemeente: "Het is echt een ramp geworden en het is soms nog gevaarlijk ook", vertelt een bewoner aan OPEN Rotterdam.
Geen Schiebroekenaar is opgegroeid zonder het Plaswijckpark, het is dé familiespeeltuin in de omgeving. Maar ook buiten Rotterdam heeft het park door de jaren aan populariteit gewonnen. Helemaal als straks de lentezon doorbreekt, zullen honderden bezoekers met hun auto op zoek gaan naar een parkeerplek.
“Het is door de jaren heen gegroeid”, zegt een bewoner aan OPEN Rotterdam. “Maar het blijft een klein familiepark zonder de juiste parkeerfaciliteiten. Het is één grote puinhoop als er bijvoorbeeld schoolbussen geparkeerd staan. Dan moet je echt op je hoede zijn.” Ook Plaswijckpark zelf is niet blij met de huidige situatie: “Als de kans er is, willen we graag nogmaals in gesprek met de gemeente.”

'Snoepoplossingen'

Vanaf volgend jaar dreigen de problemen groter te worden. Dan verhuist Rijndam Revalidatie aan de Ringdijk (op 800 meter van het Plaswijckpark) namelijk naar een andere locatie. Een deel van het parkeerterrein van het revalidatiecentrum wordt in de weekenden en schoolvakanties gebruikt door bezoekers van het speelpark. "Er zit dan ook iemand van Plaswijck om de parkeerstroom te begeleiden", laat Rijndam weten.
Maar in de zomer van 2024 krijgt het revalidatiecentrum een nieuwe locatie, omdat de huidige panden verouderd zijn. Daarmee verdwijnen waarschijnlijk ook de parkeerplekken, want naar verluidt gaan er huizen gebouwd worden. Dat betekent meer omwonenden, maar ook meer bezoekers die zullen gaan ronddolen op zoek naar een parkeerplek.
Een van de opties is dat straks gebruik gemaakt kan worden van het terrein van een nieuwe Daltonschool maar dat zijn volgens parkdirecteur Fred Nijveld snoepoplossingen. “Het is lastig om er wat nieuws over te zeggen omdat het steeds hetzelfde antwoord is. Het moet gewoon in één keer goed opgelost worden.” Volgens hem komen er tussen de 420 duizend en 450 duizend bezoekers per jaar naar het park.
Parkeren bij Plaswijckpark
Parkeren bij Plaswijckpark © OPEN Rotterdam
Een structurele oplossing is het herinrichten van het nabijgelegen tennisveld. Zij huren een stuk gebied van het Plaswijckpark: “Je zou dan op de begane grond een parkeergelegenheid kunnen maken en op het dak daarvan het tennisveld.” Er zou hier dan plaats zijn voor drie- tot vierhonderd parkeerplekken. Toch is dat niet zomaar geregeld omdat dit flink wat investering vraagt vanuit Plaswijck en de tennisvereniging. “Maar de gemeente is hier ook verantwoordelijk voor”, vindt Nijveld.
Zowel de bewoners als het Plaswijckpark zijn het eens: alleen de gemeente kan hier iets aan doen. “De grootste ergernis is geloof ik niet eens het parkeren zelf”, vertelt Nijveld: “Het gaat met name om het gedrag. Het afval strooien op straat, het niet houden aan de verkeersregels of het parkeren op ongelegen plekken.” Dat laatste leidt volgens de bewoners ook tot de gevaarlijkste situaties.
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.