nieuws

Steekpenningen in Afrika: containerbedrijf uit Poortugaal krijgt boete van 8 ton

Medewerkers van containerbedrijf MOL Europe uit Poortugaal blijken steekpenningen te hebben betaald aan bedrijven in Ghana en Ivoorkust. Het bedrijf krijgt daarom een boete van ruim 800 duizend euro.
In Ghana blijkt 168.381 euro te zijn betaald aan werknemers die vervolgens vrachten regelden voor containerschepen van het Japanse moederbedrijf van MOL Europe. In Ivoorkust gaat het om ruim 100 duizend euro.
Deze steekpenningen zijn tussen 2005 en 2015 overgemaakt. Na 2013 werden de steekpenningen afgedekt met valse facturen. Daardoor was de aanklacht van het OM niet alleen omkoping, maar ook valsheid in geschrifte.

Onderzoek


Na een melding van de belastingdienst startte de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, in 2016 een onderzoek. MOL Europe werkte daar aan mee. MOL Europe handelt sinds 2015 niet meer met de West-Afrikaanse bedrijven.
De betalingen werden in Afrika geregeld en verschenen op de rekening van het moederbedrijf. MOL Europe keurde de betalingen goed omdat niet opviel dat het ging om steekpenningen.
Individuen worden niet vervolgd, omdat zij volgens het OM zelf geen voordeel hadden van de transacties. De betrokkenen zijn inmiddels niet meer werkzaam bij het containerbedrijf.
MOL Europe treft nu een schikking met het OM. Daar komt de boete uit voort.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!