EXCELSIOR

Van Gassel neemt bij Excelsior de aanvoerdersband over van El Yaakoubi: 'Maar hij blijft altijd een leider'

Stijn van Gassel en Redouan El Yaakoubi zijn hier in actie namens Excelsior tegen SC Cambuur
Stijn van Gassel en Redouan El Yaakoubi zijn hier in actie namens Excelsior tegen SC Cambuur © Orange Pictures - Henk Jan Dijks
Excelsior begint zaterdagavond het thuisduel met FC Twente met een nieuwe aanvoerder. Stijn van Gassel neemt de band over van Redouan El Yaakoubi, die deze week in samenspraak met de clubleiding besloot om geen aanvoerder van de Kralingers meer te zijn. Volgens hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen zitten er óók positieve kanten aan dit verhaal.
“Het is zeker vervelend als er maatregelen moeten worden genomen en dat er een nieuwe aanvoerder aangewezen moet worden, maar ik merk wel dat de groep dichterbij elkaar is gekomen. De steun komt van alle kanten", zegt Dijkhuizen over de onrustige week. Van Gassel is breed gedragen door reserve-aanvoerders Mike van Duinen en Sven Nieuwpoort. Én Redouan El Yaakoubi vond het zelfs een logische keuze."
Kijk hieronder naar de interviews met Marinus Dijkhuizen en Stijn van Gassel. De tekst gaat verder onder de video.
Marinus Dijkhuizen en Stijn van Gassel over aanvoerderswissel bij Excelsior: 'De groep is dichterbij elkaar gekomen'
Voor Van Gassel voelt de situatie dubbel. "Uiteindelijk is het gelopen zoals het nu is. Het is een vervelende situatie. Voor mezelf kwam het onverwachts. Ik had er natuurlijk wel over nagedacht. De trainer kwam naar me toe dat hij vertrouwen in me had en mij een logische opvolger vond", vertelt de keeper over zijn benoeming.
Excelsior neemt het zaterdag op tegen FC Twente. Dit eredivisieduel begint om 18:45 uur en is live te volgen op Radio Rijnmond.
Vervolgens sprak Van Gassel met El Yaakoubi over het overnemen van de aanvoerdersband. De doelman van Excelsior kreeg de steun van de centrale verdediger. "En dat gaf voor mij de doorslag", geeft Van Gassel aan. Ook omdat de keeper een sterk seizoen speelt, is Van Gassel de nieuwe aanvoerder geworden. "Dit alles neemt niet weg dat El Yaakoubi een belangrijke speler voor ons is. Hij blijft altijd een leider. We zullen dezelfde dingen blijven doen."

El Yaakoubi: 'De dupe door communicatie en keuzes'

El Yaakoubi koos er deze week voor om op deze zaak te reageren op het YouTube-kanaal van Salaheddine. De centrale verdediger zegt dat hij pas een minuut voor de warming-up tegen SC Cambuur geconfronteerd zou zijn met de actie waarbij spelers moesten poseren voor een OneLove-banner.
Toen El Yaakoubi dit hoorde, ging hij met de club het gesprek aan. Excelsior was er immers mee bekend dat de verdediger de OneLove-aanvoerdersband niet wilde dragen. El Yaakoubi maakte daarna duidelijk dat hij niet met die banner op de foto zou gaan. "Hoe raar zou het zijn als ik op een banner zou staan met OneLove? Dat vind ik best wel hypocriet. Dan zou je mijn antwoord al moeten weten", vertelt El Yaakoubi.
De voormalig aanvoerder van Excelsior neemt de gang van zaken een aantal personen binnen de club kwalijk. "Ik ben de dupe geworden van communicatie en keuzes", stelt El Yaakoubi. Meerdere mensen binnen de club waren volgens hem bekend met de situatie. "Je had daarmee zoveel dingen kunnen voorkomen. We zijn nu aan het genezen. Ik neem het vooral kwalijk dat ik in die positie ben gezet. De conclusie is geweest dat niet iedereen even vrij is."
De tekst gaat verder onder de video.
Hoofdtrainer Dijkhuizen maakt zich geen zorgen over zijn voormalige aanvoerder voor het thuisduel met FC Twente. “Morgen gaan we de beste versie van El Yaakoubi op het veld zien. Als er iemand goed reageert op externe prikkels, dan is het El Yaakoubi het wel. Ik maak me hier geen zorgen over. En mijn band met El Yaakoubi is dusdanig sterk dat er niks in verandert. Dat is aan twee kanten zo. Ik heb goed contact met hem en kan met hem lezen en schrijven.”