ZIEKENHUIS

Longkankerpatiënt meneer Vollering krijgt z'n behandeling thuis: 'Dit is de toekomst'

Meneer Vollering krijgt immuuntherapie in zijn woonkamer toegediend van verpleegkundige Lisette
Meneer Vollering krijgt immuuntherapie in zijn woonkamer toegediend van verpleegkundige Lisette © Rijnmond
Het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Schiedam is het eerste ziekenhuis dat immuuntherapie voor longkankerpatiënten aan huis aanbiedt. Dat scheelt tijd, parkeergeld en plek in het ziekenhuis. Ook voor mantelzorgers zitten er voordelen aan.
“Is het al tijd voor koffie?”, vraagt mevrouw Vollering aan verpleegkundige Lisette de Lavoir, die net de woonkamer is binnengelopen. “Zullen we eerst de behandeling doen?”, zegt Lisette lachend, terwijl ze haar jas uitdoet. Ze is hier voor meneer Vollering. Een aantal maanden geleden is per toeval longkanker bij hem geconstateerd. 
De Vlaardinger is bloedplasmadonor. “Er is altijd een controle en door mijn lage ijzerwaarden hebben ze ontdekt dat ik deze ziekte heb. Maar ik heb er helemaal geen last van”. Vollering kwam in aanmerking voor de proef van thuisbehandeling met immuuntherapie.
Lisette is al 25 jaar verpleegkundige en controleert nogmaals de medicatie. Het duurt niet lang voordat meneer Vollering aan het infuus ligt en de behandeling start. Dat gebeurt in zijn stoel in de woonkamer, terwijl hij een kopje koffie drinkt en naar buiten kan kijken. “Dit is heel erg makkelijk. Anders moest ik naar het ziekenhuis, wat meer tijd kost. Dit is prettig.”
Lisette heeft 1,5 uur de tijd voor meneer Vollering. Daarin wordt ook gevraagd hoe de patiënt de behandeling ondergaat.
Wat is het verschil tussen chemotherapie en immuuntherapie? Chemotherapie is een behandeling gericht tegen kankercellen. De bekendste bijwerking is haar uitval. Immuuntherapie of immunotherapie is een relatief nieuwe behandeling die het afweersysteem van het lichaam sterker maakt zodat deze de kankercellen beter kan bestrijden. 
Op pad met verpleegkundige Lisette die een thuisbehandeling geeft aan meneer Vollering

Trots

Longarts Wessel Hanselaar is behandelend arts van meneer Vollering. Hij is trots op het project. “Wij doen dit omdat we de zorg beter willen maken voor de patiënten. Ze hoeven nu niet telkens weer naar het ziekenhuis. Een ander voordeel is dat we minder mensen op de dagbehandeling hebben en dus meer ruimte is voor patiënten die andere behandelingen behoeven.”
Cocky van Splunteren, manager dagbehandeling, vult aan: "Het is ook minder belastend voor mantelzorgers. Ze hoeven niet meer mee naar het ziekenhuis en geen parkeergeld te betalen. Het plan is om het project op korte termijn verder uit te breiden naar andere kankerpatiënten. Het ziekenhuis heeft daar extra personeel voor aangetrokken.”
Is dit de toekomst van de zorg? Longarts Hanselaar denkt van wel. “De toekomst is dat we de zorg buiten het ziekenhuis en bij de patiënt thuis plaatsvindt. Dat is voor hen het meest prettig en je speelt er ruimte mee vrij in het ziekenhuis. Dit wordt de standaardmanier van zorg leveren.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl