ROTTERDAM

Vuilnisheld Mitchel heeft z'n eigen serie op tv: 'Als ik drie kwartier naar jou moet gaan kijken ben ik uitgeteld'

Mitchel Viljeer
Mitchel Viljeer © Wessel de Groot
Binnenkort schalt de kenmerkende Rotterdamse stem van Mitchel Viljeer (36) door de Nederlandse huiskamers. De energieke gemeentewerker krijgt na het succes van zijn vlogs zijn eigen realityserie op SBS6: Mitchel aan de Maas. We spraken met Mitchel en gesprekken met hem, die zijn altijd bijzonder....

Mitchel, goedemorgen!

"Goedemorgen! Nou, wij zijn alweer een paar uurtjes on the road. We zijn om 6:00 uur begonnen, ik heb deze hele week vroege dienst dus dan gaat om 5:02 uur het wekkertje joh."

Je krijgt je eigen realityserie!

"Het is ongelofelijk hè? Ik vind het heel onwerkelijk. Ergens in 2020 zei ik tegen mijn vorige leidinggevende: 'Ik wil die uitvoering op de kaart gaan zetten: De mannen en vrouwen die dagelijks de Rotterdamse straten poetsen.' Je hoort vaak in het nieuws dat het gaat over theoretisch of praktisch opgeleid. Maar de praktijkmensen, ik noem ze altijd de afvalhelden van de stad, zorgen ervoor dat al die mooie plannen uitgevoerd worden. Zonder hen rijdt er geen wagen door de stad."

Zag je baas dat meteen zitten?

"Eigenlijk wel! Hij zei: 'Wat heb je nodig?' Nou een cameraatje met een klein lensie. En ineens was het februari 2021 en kwam er sneeuw uit de lucht vallen. Toevallig had ik gladheidsbestrijdingsdienst in de nacht en heb ik een filmpje opgenomen. En dat ging viral!"

Dit filmpje was de doorbraak van Mitchel als vloggger:

De rest is geschiedenis...

"Ja daarna ben ik mijn Instagram gaan gebruiken. Tuurlijk wil ik mezelf ook op die lens hebben, maar wel altijd samen met collega’s. Die kunnen dan over hun werk en passie vertellen."

En je rent ook nog!

"Ja ik ben opgegroeid met een tennisracket in mijn hand en heb tot mijn 20e op hoog niveau getennist. Alleen op een gegeven moment krijg je een gezinnetje en lukt dat niet meer, dus toen ben ik begonnen met hardlopen. En daar maakte ik een keer een filmpje van, waar allemaal reacties op kwamen. Mensen die door mijn filmpje zelf de hardloopschoenen weer hadden aangetrokken. Dat motiveerde mij enorm, dus daar ben ik mee doorgegaan. Tot aan een livestream van de marathon op Dumpert aan toe."

En toen belde Hilversum?

"Ja twee jaar geleden kwam er een productiebedrijf op de lijn met de vraag: Mitch, mogen we jullie filmen? Dus ik zei: prima, hartstikke leuk joh. Maar ja, het is de gemeente Rotterdam dus daar moet ook nog een plasje over gedaan worden. Toen dat in kannen en kruiken was konden we een pilot draaien. En zei SBS: maak maar zes afleveringen."

Waar gaat het over?

"We laten zien wat de gemeente allemaal voor de Rotterdammers en de stad doet. Vanaf de voordeur tot evenementen, zoals de marathon en Zomercarnaval. Straks Koningsdag! Daar werken we echt naartoe. En dat allemaal met Rotterdam als decor. Je merkt wel dat er een kanteling is de laatste jaren, van dat er alleen maar in Amsterdam werd gefilmd, naar dat Rotterdam steeds vaker te zien is op tv."

Vind je dat belangrijk?

"Ja, Rotterdam is echt wel mijn stad. Ik ben opgegroeid in het wijkkie Vreewijk en mijn ouders wonen daar nog steeds. Sinds een jaar of tien ben ik naar de Hoeksche Waard verhuisd. Als ik naar huis ga krijg ik nog steeds een Center Parcs-gevoel als ik de weilanden zie. En als ik door de Heinenoordtunnel knal ben ik zo in Rotterdam. Tijdens de opnames voelde ik me soms ook een onbekende in mijn eigen stad hoor, een stadsgids heeft me allemaal nieuwe plekken laten zien. Dat heeft ook te maken met dat ik opgegroeid ben op Zuid, daar ken ik alles. Maar Rotterdam is zoveel groter.”
Mitchel Viljeer aan het werk bij Stadsbeheer met collega Mitchell de Haas..
Mitchel Viljeer aan het werk bij Stadsbeheer met collega Mitchell de Haas.. © Eigen foto

Waarom is het voor de rest van Nederland leuk om naar jou te kijken?

"Wat ik vaak hoor van mensen is dat de energie en positiviteit er van af spat. Er gebeurt enorm veel in de wereld en ik ben echt een persoon die in het moment leeft. Ik ga graag gesprekken aan met mensen. Als ik in de supermarkt ben, pak ik nooit de zelfscankassa maar de lopende band. En als ik dan dat blokje neer kan zetten voor iemand die achter me staat kijk ik diegene aan en heb je weer een gesprek te pakken. En ik doe dingen op mijn manier. Mijn filmpjes zijn een beetje amateuristisch opgezet maar wel vanuit puurheid."

Hoe is het om realityster te zijn?

"Koningsdag en de marathon zijn de laatste draaidagen, maar we zijn al wel in de promotiefase aangekomen. Ik ben erg nieuwsgierig naar de reacties van de mensen. Wat gaan ze van mij vinden? Dan kun je wel zeggen: ik werk voor de gemeente Rotterdam en ik wil het werk belichten, maar je bent toch de hele tijd met je gezichie op televisie. Je knalt zo die Nederlandse huiskamer binnen en dat vind ik eigenlijk best een beetje spannend."

Je wordt straks ook herkend...

"Ja in Rotterdam gebeurt dat al wel. Ik vraag dan altijd of ze me kennen van het gladheidsfilmpje of het rennen. Want dat gaat redelijk gelijk op! Mijn houvast is mijn kleine kring van vrienden en familie. Aan hen heb ik al wat stukjes laten zien en zij gaven aan: Mitch, dit ben je. De samenwerking met de producent en gemeente was ook net een bubbelbad, zo fijn. Je moet het toch met elkaar doen. Dus daar heb ik een goed gevoel over."

Heeft wethouder Karremans ook meegekeken?

"Nou die was woensdag aan de beurt om samen met mij een item te draaien op het water met het vuilvisteam. Ik heb op Instagram regelmatig contact met hem. Wat hem zo leuk maakt is dat hij zo energiek is en van de handjes uit de mouwen. Hij loopt ook altijd met een oranje jas aan. Dat is toch mooi? Dus met Karremans kan ik het wel lekker vinden."

Je zorgt dan ook voor fantastische PR voor Stadsbeheer.

"Ja dat mag je wel zeggen. Daar is hij ook trots op. Collega’s zeggen ook wel vaak: “Mitch wat jij doet is echt een PR-stunt voor Rotterdam.” Dus die grote lach staat al een paar maanden op mijn gezicht. En wat het zo leuk maakt is dat de collega’s het ook leuk vinden. Het is toch wel een klein mediapark geworden aan de Laagjes.
Tijdens de recente staking hebben collega’s ook gevraagd of ik voor hen iets wilde vastleggen en ben ik met ze meegegaan naar Utrecht naar de landelijke manifestatie. Dat was wel een afweging, want je wilt als leidinggevende geen oproerkraaier zijn. Maar ik vond het ook belangrijk om het te laten zien én ik ben trots dat dit vanuit de organisatie werd geaccepteerd."

Het kan niet altijd feest zijn?

"Nee, het is niet altijd met een lach, dat zal je in de serie ook terugzien. Mensen zeiden: 'Mitch als ik drie kwartier naar jou moet gaan kijken ben ik uitgeteld, maar er zit een goede balans in, met ook een stukje emotie.' We komen tot aan de voordeur bij de mensen en soms ook daarachter. En dan wordt er wel eens een traantje gelaten."
Mitchel aan de Maas is vanaf 11 april iedere dinsdag om 20.30 uur te zien op SBS6.
Mitchel Viljeer helpt je positief de deze dag door