MISHANDELING

Dominee verdacht van kindermishandeling geschorst door kerkbestuur

De zwaarste verdenking is het langdurig onder water houden van het hoofd van een van de kinderen.
De zwaarste verdenking is het langdurig onder water houden van het hoofd van een van de kinderen. © GoogleMaps
De dominee die wordt verdacht van de mishandeling van zes van zijn kinderen is geschorst door het kerkbestuur. De man uit Ouddorp is voorganger bij de Hersteld Hervormde Kerk. De schorsing is bepaald door het landelijk kerkbestuur.
De man, Hendrik J., zou deze zondag een dienst leiden maar is daar recentelijk vanaf gehaald. De schorsing is voor onbepaalde tijd en duurt minimaal totdat de rechtbank uitspraak heeft gedaan.
De man wordt er samen met zijn vrouw van verdacht hun kinderen jarenlang te hebben mishandeld. Zes van de acht kinderen uit het gezin hebben aangifte gedaan tegen hun ouders.
De eerste mishandeling zou in het jaar 1992 zijn geweest. Keerpunt was toen het jongste zusje, dat nog thuis woonde, ook slachtoffer werd. De maat was vol voor de kinderen en gezamenlijk stapten zij naar de politie.
Het gezin is meerdere keren verhuisd, gevolg van de functie van vader Hendrik J.(60) die predikant is bij de Hersteld Hervormde Kerk. De pleegplaatsen van de mishandelingen zijn Elspeet, Arnemuiden, Nieuwe-Tonge en Ouddorp. In de laatste gemeente woont het echtpaar nu.
De zwaarste verdenking is het langdurig onder water houden van het hoofd van een van de kinderen. Dinsdag werd tijdens een inleidende zitting in Rotterdam nog niet uitgebreid ingegaan op de mishandelingen. Wel wilde de dominee weer in contact komen met zijn kinderen: ''De afgelopen drie jaar waren heel verdrietig, het was een nachtmerrie voor ons.'' Een uitgebreid verslag lees je HIER.