FC RIJNMOND PODCAST

Extra Sparta naar Voren op 135e verjaardag: Clubiconen als Boukhari en Rutjes vertellen over hun 'unieke club'

Frank Stout, Ruud van os en Anton Slotboom in gesprek met Nathan Rutjes
Frank Stout, Ruud van os en Anton Slotboom in gesprek met Nathan Rutjes © Rijnmond
Ruim 1000 Sparta-supporters vierden zaterdag de 135e verjaardag van hun club. Met vuurwerk en gejuich werd de selectie aangemoedigd tijdens de laatste training voorafgaand aan de derby tegen Feyenoord. Na een handtekeningensessie werd de verjaardag afgesloten met een speciale aflevering van de podcast Sparta naar Voren! In een bomvolle Ridderzaal werd er geluisterd naar de anekdotes en voorspellingen van vier clubiconen.
Nadat de vaste tafelgasten Ruud van Os en Anton Slotboom hadden ontkracht dat Sparta de titel meer aan Ajax dan aan Feyenoord gunt (het AD schreef zaterdag een uitgebreid artikel hierover) schoof als eerste Marvin Emnes aan. Al is hij een van de Spartanen die wél juicht voor de Amsterdammers. Als Rotterdams jochie liep hij vroeger al in een Ajax-pak over straat. "En dat doe ik nu nog steeds", lacht hij z'n gouden tand bloot.
Natuurlijk wordt Emnes herinnerd aan zijn winnende goal tegen Feyenoord, in maart 2008. "Het was mijn mooiste doelpunt in een Sparta-shirt." Net als toen verwacht de 34-jarige Rotterdammer, nog altijd hopend op een club, morgen een overwinning voor Sparta. "Ik ga voor 2-1."

Gelukkige Rutjes

Hoewel hij niet in het draaiboek stond, schoof ook Nathan Rutjes spontaan aan in de podcast. Op zijn eigen karakteristieke wijze vertelt hij over zijn bewuste keuze om Limburg te verlaten en terug te keren naar zijn geliefde Rotterdam. Of beter: zijn geliefde Sparta. Rutjes is hoofdtrainer van Sparta Onder 9, een droombaan die hij tot in lengte van jaren zou willen vervullen.
"De kinderen die voor het eerst naar Sparta komen, komen in aanraking met Nathan. Je moet het maar willen...Maar het gaat niet alleen maar over voetbal bij ons in de jeugd. We maken ook nieuwe Spartanen. 80 procent van de Onder 9 was vandaag op de training van het eerste. Dat fundament is zo belangrijk en daar wil ik graag onderdeel van uitmaken. In de voetballerij is het zo dat de ambitie altijd naar de hoogste teams is gericht. Bij mij niet. Ik wil bouwen aan het fundament van Sparta."
De mooiste wedstrijden in een Sparta-shirt waren de thuiszeges op Feyenoord (3-2) en Ajax (4-0). Maar in tegenstelling tot vrijwel elke aanwezige in de zaal is Rutjes niet zeker van een overwinning. "Ik denk dat het niet meer mooier kan worden dan bij de 3-2, waarin ik ook meespeelde, toen Marvin (Emnes, red.) de winnende maakte. Twee ploegen vol op de aanval, regen, sneeuw, heroïsch. Het was werkelijk prachtig. De allermooiste Sparta-Feyenoord zo lang ik leef."

Hoofdtrainer Boukhari

Net als Emnes maakte Boukhari ooit een winnende goal tegen Feyenoord, zij het in De Kuip. "Daar ben ik Feyenoord nog steeds dankbaar voor. Het was mijn doorbraak als profvoetballer."
Inmiddels is Boukha al zo'n tien jaar trainer op het Kasteel. Hij werkte als assistent met Henk Fraser en nu met Maurice Steijn. "Allebei geweldige trainers en personen. Misschien dat Steijn iets duidelijker is naar de spelers." Boukhari zit op z'n plek op het Kasteel, maar heeft nog wel één vurige wens: om ooit als hoofdtrainer aan de slag te gaan.
"Maar eerst genieten van dit seizoen. Je weet het nooit, maar het kan zomaar dat we weer jaren op zo'n seizoen als deze moeten wachten. En áls we Europees voetbal halen, heb ik één advies: ga van God los, aldus Boukhari die net als Emnes een 3-2 overwinning verwacht.

Cultuurbewaker Kooiman

De man met de meeste dienstjaren op het Kasteel aan tafel is Frank Kooiman. Liefst 12 jaar was hij keeper bij Sparta, sinds 2010 is hij keeperstrainer. Na jaren met campingkeepers en uitgerangeerde doelmannen gewerkt te hebben (woorden van Slotboom) werkt Kooiman nu met Nick Olij en daarvoor met Maduka Okoye. "Geweldige keepers, allebei. Okoye was zo jong en al zo goed. Olij is 28 en zijn topjaren komen er nu aan."
Voor Kooiman is het onbegrijpelijk dat Kjell Scherpen in Oranje de voorkeur kreeg boven Olij. "Ach, je weet hoe het gaat toch? Scherpen heeft Ajax achter z'n naam staan. Gespeeld vroeger bij Jong Oranje. Daar wordt kennelijk meer naar gekeken dan naar de vorm van een keeper."
Van de vier gasten is Kooiman het meest uitgesproken over de rivaliteit richting Feyenoord. "Dat begon vroeger al op jeugdtoernooien en dat is inmiddels niet anders voor mij. Je wil van alle clubs winnen, maar als je er eentje mag uitkiezen is het Feyenoord wel." Ook hij is positief. "Het wordt 2-1 voor ons morgen."
Sparta-Feyenoord begint zondag om 14.30 uur. Radio Rijnmond Sport is erbij vanaf 13.00 uur. Namens Rijnmond doen Feyenoord-watcher Dennis Kranenburg en Spartaan Ruud van Os het verslag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl