EXCELSIOR

Excelsior pakt tegen FC Twente bonuspunt in degradatiestrijd

Stijn van Gassel heeft de bal in zijn handen na een inzet van FC Twente
Stijn van Gassel heeft de bal in zijn handen na een inzet van FC Twente © Joris Verwijst/Orange Pictures
Excelsior heeft zaterdagavond in eigen huis tegen FC Twente (0-0) een bonuspunt in de degradatiestrijd gepakt. In een duel zonder al te veel Kralingse kansen hield doelman Stijn van Gassel - die deze week tot aanvoerder werd benoemd - zijn ploeg meermaals op de been. Doordat FC Emmen won zakte Excelsior wel af tot onder de degradatiestreep.
De wedstrijd begon voor Excelsior met een flinke tegenvaller. Marouan Azarkan viel in de warming-up geblesseerd uit en werd vervangen door Couhaib Driouech. Misschien dat de Kralingers daar wel wat van van slag waren, want FC Twente domineerde de openingsfase van de wedstrijd op een goedgevuld Woudestein.
Couhaib Driouech: ‘ik had niet verwacht dat ik zou beginnen, maar je moet er wel direct staan’
In de zesde minuut was de eerste kans dan ook voor de Tukkers. Virgil Misidjan volleerde de bal fraai op het doel van Stijn van Gassel - die deze week na het incident rondom Redouan El Yaakoubi vanwege het One Love-spandoek tot aanvoerder werd gekroond - maar de Limburgse doelman keerde de inzet. In de rebound was Joshua Brenet nog wel gevaarlijk, maar zijn inzet ging nipt over het Kralingse doel.
Het was een aanzet tot een drukke periode voor Van Gassel, die zijn ploeg met een aantal prima reddingen op de been wist te houden. Zo kreeg Michel Vlap twee uitgelezen kansen om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar zoals wel vaker bij de Fries dit seizoen lukte het hem niet om te scoren. En Excelsior? Dat kwam maar lastig tot kansen. Julian Baas kreeg na 35 minuten voetballen de grootste, maar de middenvelder kopte de bal op aangeven van Siebe Horemans ver over het doel.
Marinus Dijkhuizen: ‘Na alles wat er deze week is gebeurd, is dit echt een gouden punt’

Van Gassel niet te kloppen

In de tweede helft leek voormalig Feyenoord-target Ramiz Zerrouki, vanuit een vrije trap, de Tukkers op voorsprong te schieten, maar gelukkig voor Excelsior kon Van Gassel kon de bal ondanks wat gegrabbel uit het doel houden. Verder gebeurde er voor beide doelen maar weinig en leek een typische 0-0-wedstrijd in de maak.
Stijn van Gassel: 'Het is mooi dat we hier een punt pakken én dat ik belangrijk kon zijn voor het team'
Tot de wedstrijd tien minuten voor tijd plots een opleving kreeg. Invaller Noah Naujoks kwam in een-tegen-een met Twente-doelman Lars Unnerstal, maar die bewees net zo goed in de wedstrijd te zitten als Stijn van Gassel en pareerde de inzet van de jonge middenvelder van Excelsior. Beide teams kregen in de slotfase nog wel wat kansen, maar scoorden niet meer.
Daardoor deelde Excelsior de punten met FC Twente. Op papier misschien niet iets waar Excelsior heel veel mee opschiet, maar tegen het (veel) hoger geklasseerde FC Twente ook wel gewoon een bonuspunt. Al is een vervelende bijkomstigheid voor de ploeg van Dijkhuizen dat FC Emmen wél won en Excelsior daardoor afzakte tot onder de streep.

Excelsior - FC Twente 0-0

Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, Nieuwpoort, El Yaakoubi, Zagre (80' Tjoe-A-On); Koopmeiners (80' Ayoub), Baas, Goudmijn (80' Naujoks); Lamprou (90' Kharchouch), Agrafiotis (80' Van Duinen), Driouech.