MUZIEK

De Wannebiezz in Ahoy: een grote stap naar de Champions League van het amusement

Het trio de Wannebiezz, vlnr Gilles de la Tourniquette, Rocco di Cabrio en Arie van Ballegooije.
Het trio de Wannebiezz, vlnr Gilles de la Tourniquette, Rocco di Cabrio en Arie van Ballegooije. © Ton Delfos
Het wordt veruit het grootste publiek waarvoor ze ooit speelden. Met de voorbereidingen zijn ze ook al maanden zoet. De mannen van het Rotterdamse feesttrio de Wannebiezz hebben zichzelf wat op de hals gehaald met hun aanstaande concert in Ahoy. Maar de kaartverkoop voor vrijdag 7 april - Goede Vrijdag - gaat goed en de speciale gasten lopen warm. Het kon voor alle betrokkenen weleens de 'goeiste' vrijdag ooit worden, zoals het trio het zelf noemt.
De Wannebiezz bestaan sinds 2005, ze zingen driestemmig Nederlandstalig en de leden noemen zich Rocco di Cabrio (getooid met een beetje maffioos uiterlijk, het zwarte haar plat op het hoofd gekamd), Arie van Ballegooije (petje, krullen, sik) en Gilles de la Tourniquette (blonde lokken van bijna Heino-achtige allure en geafficheerd als de 'nichterige' van het gezelschap). Soms treden ze op met een tape, liever met live piano en gitaar erbij en op grotere podia - zoals in Ahoy - met een hele band.
Een gesprek met 'Gilles de la Tourniquette'.

Ik heb jullie afgelopen jaar gezien tijdens De Nacht van de Kaap, op Katendrecht, met de hele band. Ik moet zeggen: ik was onder de indruk. Het mag dan pretentieloos amusement zijn wat jullie brengen, het is wel heel goed gedaan. Steekt het als ik het zo benoem?

"Nou, ik snap wat je daarmee bedoelt. Door er 'wel heel goed gedaan’ achteraan te zeggen neem je alweer iets van de pijn weg. Onze samenzang, die meerstemmigheid, is ook wel onze handtekening. 'Arie' heeft harmonieleer gedaan, ik speel keyboard en lees noten. Wie van ons welke stem zingt wisselt ook steeds.”
De Wannebiezz tijdens de Nacht van de Kaap van 2022.
De Wannebiezz tijdens de Nacht van de Kaap van 2022. © Tanja Otten

In interviews zie ik nooit jullie 'echte' namen. Ik neem aan dat jullie die bewust buiten de publiciteit houden?

"Ja, daar hebben we heel lang vóór gelegen. We spelen een rol. En we willen die magie, dat bijna Sinterklaas en Zwarte Piet-gevoel, niet doorbreken. Het is onderdeel van de act, van het spel. Een goochelaar legt zijn truc ook niet uit.
De rollen die we spelen zijn gewoon ontstaan. Die zijn een uitvergroting van wie we zelf zijn. Rocco is de charmeur, hij denkt zwart-wit, het is aan of uit, en hij wil opschieten. Arie is de stille op de achtergrond, maar muzikaal heel belangrijk. En Gilles, ik dus, vindt alles leuk. Hij is altijd enthousiast, voor hem schijnt altijd de zon. En we maken er een geintje van dat hij homo is, wat ik ook ben."

Jullie hebben een eigen gebaar, drie vingers in de lucht die samen een W vormen. En aan het eind van een concert nemen jullie steeds een foto met het publiek dat massaal dat gebaar maakt, waarna die foto rondgaat op sociale media. Een duur reclamebureau had het niet beter kunnen bedenken.

"Nou ja, ook dat is gewoon ontstaan. Heel organisch. Toen Willem-Alexander gekroond werd, was drie vingers in de lucht de W van Willem. Ik vertel weleens dat Willem mij opbelde om te zeggen dat hij dat symbool niet meer hoefde en dat ik ‘m toen vroeg: 'Joh, mogen wij ‘t dan?'"
Drie vingers in de lucht voor de Wannebiezz tijdens De Nacht van de Kaap van 2022.
Drie vingers in de lucht voor de Wannebiezz tijdens De Nacht van de Kaap van 2022. © Roland Vonk

En zijn jullie nou een Rotterdams of een Vlaardings trio?

"Daar is nog weleens misverstand over. Ons kantoor zit in Vlaardingen, we komen alle drie ook uit Vlaardingen, maar ik woon in Rotterdam, en we zien het allemaal als één. Vlaardingen, Schiedam, Rotterdam: Groot-Rotterdam. Het is ook duidelijker om onszelf als Rotterdams trio neer te zetten, want ja, dan staan we in Hoogeveen, zeggen we dat we uit Vlaardingen komen, reageren mensen: 'O, komen jullie uit Vlaanderen?'"
De Wannebiezz in de sfeervolle Stadsgehoorzaal in Vlaardingen.
De Wannebiezz in de sfeervolle Stadsgehoorzaal in Vlaardingen. © Ton Delfos

Kunnen jullie leven van het optreden?

"Soms wel, soms niet. Soms met goed beleg, soms dun. We doen er ook nog wat dingetjes naast, maar steeds minder. In een normaal jaar hebben we nu zo'n 150 shows. Eigenlijk moet je naar de 200 om ervan te kunnen bestaan. Dat is ook een beetje de achterliggende gedachte bij dat concert in Ahoy. Om onszelf meer in de kijker te spelen. Mensen die nog steeds dachten dat we een beetje lopen te hobbyen, gaan nu wel zien dat het serieus is. Het genereert nu al veel goede aandacht."

Op 7 april hebben jullie meerdere gasten: Lee Towers, Marco den Hollander, Edwin van der Toolen en Wolf Rot, zoon van de vorig jaar overleden Jan Rot.

"Ja, met Lee Towers hebben we een heel leuke band. Als iemand weet hoe je Ahoy op z'n kop moet zetten, is hij het wel. Hij gunt het ons ook zeer. Marco den Hollander is hier in de regio misschien niet zo bekend, maar hij doet het in het Nederlandstalig circuit echt heel goed. Hij is ook een heel goede vriend van ons. Het is een feest om dit met hem te mogen delen. Edwin van der Toolen is een persoonlijke vriend van mij en een heerlijk hysterische entertainer. En ja … met Wolf laten we een wens van zijn vader Jan in vervulling gaan."
De Wannebiezz op de Nacht van de Kaap en in een clip met Jan Rot.
De Wannebiezz op de Nacht van de Kaap en in een clip met Jan Rot. © Roland Vonk/Publiciteit Wannebiezz
"Jan Rot heeft ons meerdere liedjes bezorgd. We hadden een prettige samenwerking met hem, en een bijzondere vriendschap. We zouden eigenlijk met hem zijn vertaling van Glowworm van The Mills Brothers uitvoeren tijdens zijn grote afscheidsconcert eind 2021. Het was een grote wens van hem om dat lied nog eens in een grote show te vertolken. Maar door corona kon die show niet doorgaan. Die is toen uitgesteld. Jan heeft die tweede datum niet meer mogen halen. Dus dachten we: hoe mooi zou het zijn als wij die wens van Jan alsnog in vervulling laten gaan, maar dan met zijn zoon Wolf. Dat mannetje is veertien, maar als je hem ziet staan, spelen en praten dan zie je gewoon Jan. Spannend om dit nu met hem te doen, als een eerbetoon.
We hadden met Jan ook het plan gemaakt voor een theatershow die we zouden gaan uitvoeren als hij er niet meer was. Allemaal hertalingen van hem, die hij dan in video’s zou toelichten. Vanuit het hiernúmaals naar het daarnámaals. Maar dat is door zijn ziekte ingehaald. We hebben die beelden niet meer kunnen maken."

Hoe is het idee geboren om in Ahoy op te treden?

"Dat gebeurde in april vorig jaar. Wij zijn niet zo van het adverteren voor onszelf. Het is meestal: van een klus komt een klus. Maar met corona kwam er bijna twee jaar niks. Dan wil je dat vliegwiel weer een douw geven. Dat het weer echt gaat draaien. Toen hebben we tegen elkaar gezegd: 'Zullen we eens gek doen? Zullen we Ahoy eens proberen?' Daarna we zijn gaan praten en rekenen."
Een grote gebeurtenis werpt zijn schaduw vooruit. Gilles de la Tourniquette: "Het wordt enorm kicken.”
Een grote gebeurtenis werpt zijn schaduw vooruit. Gilles de la Tourniquette: "Het wordt enorm kicken.” © Publiciteit Wannebiezz

Hoe groot is het publiek bij het concert van 7 april? De grote zaal van Ahoy, de Ahoy Arena, heeft een maximale capaciteit van ruim 16.000 man. Dat lijkt me vrij veel voor de Wannebiezz.

"Nee, we staan ook niet in de Ahoy Arena hoor, daar staan Nick en Simon die avond. Wij staan in de RTM Stage, dat is een nieuwe zaal waar met onze opstelling 4000 man in kan. Dat is natuurlijk ook nog heel wat om bij elkaar te krijgen, 4000 man, voor jongens die bij wijze van spreken uit de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen komen, een zaal met 600 stoelen. Het is zoiets als van de lokale voetbalclub in één keer naar de Champions League.
We hebben wel eerder voor een groot publiek gespeeld op een festival, zoals De Nacht van de Kaap, maar dan komen mensen voor het totaalprogramma en nemen ze de Wannebiezz mee. Nu moeten we echt op onze eigen naam kaarten verkopen. En moeten we nadenken over licht, geluid, projectie, beveiliging, catering, noem maar op."
De Wannebiezz bij een optreden in Hoogvliet.
De Wannebiezz bij een optreden in Hoogvliet. © Tanja Otten

Denk je niet soms: waar ben ik aan begonnen met zo’n concert in Ahoy?

"Ja, natuurlijk denken we dat af en toe, maar dan kijken we elkaar aan, stropen de mouwen op en gaan door. Het wordt nu steeds duidelijker hoe het er allemaal uit gaat zien. Ik weet zeker dat we vriend en vijand gaan verbazen. Er zijn inmiddels ook meer dan 3000 kaarten verkocht. Dat is gewoon heel netjes voor wie wij zijn. We hadden op tussen de 3000 en 3500 gerekend, en we hebben nog even. Het wordt enorm kicken."
Gilles de la Tourniquette, Rocco di Cabrio en Arie van Ballegooije voor de camera en microfoon van TV Rijnmond.
Gilles de la Tourniquette, Rocco di Cabrio en Arie van Ballegooije voor de camera en microfoon van TV Rijnmond. © Screenshot TV Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl