KUNSTHAL

VIDEO: Naakt kunst bekijken in de Kunsthal: ‘Voor mij een extra vorm van vrijheid’

85 bezoekers trok Kunsthal Rotterdam tijdens de Naked Tour op 1 april
85 bezoekers trok Kunsthal Rotterdam tijdens de Naked Tour op 1 april © Rijnmond
Het was uiteindelijk toch geen 1 aprilgrap: Kunsthal Rotterdam organiseerde een naakt tour. 85 bezoekers bekeken de hyperrealistische expositie Metamorphosis van Patricia Piccinini. Onze verslaggever mocht mee, maar moest wel hetzelfde tenue aan als de deelnemers, namelijk het adamskostuum.
Het is een bijzonder tafereel, zonder gêne trokken 85 bezoekers bijna gelijktijdig hun kleren uit in een grote zaal van de Kunsthal tijdens deze speciale avond. Als je naakt bent, dan vallen subtiele dingen op: een man met een cockring, een vrouw met tattoos en een dame op gouden hakjes. Voor de rest vallen de verschillen weg.
Naakt kunst bekijken in de Kunsthal: ‘Voor mij een extra vorm van vrijheid’
“Het is een extra vorm van vrijheid”, zegt bezoeker Richard. Hij vindt het fijn om hier gelijkgestemden te ontmoeten. “We gaan zonder oordeel met elkaar om en dat vind ik prettig.” Voor Siem is het al zijn vierde naakt tour, maar het blijft voor hem bijzonder. “Het is excentriek, iets nieuws en ook gezellig.”

Schoonheid

Ook de expositie heeft op een artistieke manier raakvlakken met het menselijk lichaam. De hyperrealistische beelden zijn een hybride van mens en dier. Zo gedetailleerd dat willekeurige haartjes, gele nagels en groeven in de huid te zien zijn. In die imperfectie schuilt ook de schoonheid, zoals van de echte mens.
Daarom past volgens Richard deze expositie bij naakt zijn. “Bijna alle beelden hier zijn ook naakt. Dat heeft raakvlakken met ons.” Siem vult aan: “Je ziet het menselijk lichaam in allerlei verschijningsvormen. De mens is verschillend en wij hier ook.”
Bijna alle beelden zijn hier ook naakt. Dat heeft raakvlakken met ons
bezoeker Richard
Het was de achtste keer dat de Kunsthal de Naked Tour organiseerde, die binnen twintig minuten stijf uitverkocht was. Voor de eerste editie was er al een grote belangstelling, stelt een woordvoerder van de Kunsthal. “De groep mensen die het leuk vindt om bloot naar kunst te kijken en het op die manier anders te ervaren, is groter dan je denkt.”
De vraag is dus groter dan het aanbod. De woordvoerder zegt dat er voor de toekomst wordt gekeken of er meerdere avonden achter elkaar georganiseerd kunnen worden. "Deelnemers vinden het aan de andere kant ook leuk dat het nu iets bijzonders is."