VOETBAL

Wordt Feyenoord kampioen tegen Excelsior, of tegen Go Ahead? Dit is het spoorboekje van Feyenoord richting de Coolsingel

Fans van Feyenoord maken zich klaar voor de landstitel
Fans van Feyenoord maken zich klaar voor de landstitel © VK Sportphoto/Yannick Verhoeven
De eerstvolgende speelronde kan het weekend zijn waarin het officieel raak is voor Feyenoord. De Rotterdammers staan na de winst op FC Utrecht op het punt om landskampioen te worden. En zullen daags na hun behaalde kampioenschap gehuldigd worden op de Coolsingel.
Ook speelronde 30 was dus weer een succesvolle voor Feyenoord. FC Utrecht is met 3-1 verslagen, waarmee één van de laatste hordes richting de Coolsingel is genomen. Want dat Feyenoord gehuldigd wordt op de Coolsingel is zeker, zo bevestigt burgemeester Aboutaleb aan Rijnmond. Nog maar vier duels te gaan.
Doordat PSV met 3-0 wint van Ajax is de club uit Eindhoven de enige 'concurrent' die is overgebleven. Zij moeten nog één keer morsen om Feyenoord al in de volgende speelronde op pole position te zetten. En dat kan, want op zaterdag 6 mei gaat PSV om 18:45 uur langs bij Sparta. Bij puntenverlies van PSV kan Feyenoord de dag erna uit bij Excelsior officieel kampioen worden.
Mocht er gebeuren wat er al wekenlang gebeurt, dus dat PSV en Feyenoord allebei winnen, is het de week erna feest in De Kuip. Dan zal Feyenoord – Go Ahead Eagles op zondag 14 mei de kampioenswedstrijd zijn. Daarna zijn er nog twee wedstrijden te gaan en zou het gat van acht punten niet meer te overbruggen zijn.
Het zou een historische datum zijn. De laatste landstitel van Feyenoord werd ook binnengesleept op 14 mei 2017. Heracles Almelo werd met 3-1 verslagen en na achttien lange jaren wachten mocht Feyenoord zich eindelijk weer kronen tot de beste club van Nederland.
Dirk Kuyt viert zijn goal in het kampioensduel van Feyenoord tegen Heracles
Dirk Kuyt viert zijn goal in het kampioensduel van Feyenoord tegen Heracles © Gertjan Kooij / Orange Pictures
Toen stroomde de Coolsingel vol en ook in 2023 zal dit het geval zijn. Burgemeester Aboutaleb bevestigt dat Feyenoord een huldigingsfeest mag houden op de Coolsingel, al zal dit niet op dezelfde dag als de kampioenswedstrijd zijn. "Je moet dit organiseren, daar is de tijd voor nodig. Dat gaat niet vrij direct," zegt Aboutaleb. In 2017 werd Feyenoord ook de dag na de wedstrijd tegen Heracles gehuldigd.
Aboutaleb: 'Feyenoord krijgt huldiging op de Coolsingel'

De geschiedenis herhaalt zich

Dat seizoen leert als geen ander dat Feyenoord zich nog niet rijk mag rekenen. Als de Rotterdammers zelf punten morsen op Woudestein, schuift het schema weer op. Na de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles op 14 mei volgen er nog een uitduel bij FC Emmen (21 mei) en een thuiswedstrijd tegen Vitesse (28 mei). Dat is ook de laatste speelronde van dit eredivisieseizoen.
Maar het kan dus ook heel anders lopen. Als PSV niet wint bij Sparta lonkt er óók een kampioenswedstrijd op een bijzondere datum voor Feyenoord. Op 7 mei, in Kralingen, tegen Excelsior. Net als in 2017 toen het natuurlijk historisch mis ging met een 3-0 nederlaag.
Stanley Elbers juicht voor Excelsior, terwijl Feyenoord treurt
Stanley Elbers juicht voor Excelsior, terwijl Feyenoord treurt © Orange Pictures
Het 'spoorboekje' richting de Coolsingel is dus dat Feyenoord op 7 mei of 14 mei kampioen van Nederland lijkt te kunnen worden. Laatstgenoemde datum is natuurlijk altijd beladen, vanwege het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog, waardoor een eventuele huldiging sowieso niet op die dag zal plaatsvinden. Die huldiging is op de maandag na de eventuele gewonnen kampioenswedstrijd. Dus op 8 mei of 15 mei.

Resterende programma

Zie hieronder het resterende speelschema van de eredivisie voor Feyenoord (73 punten), PSV (65 punten) en Ajax (62 punten. Zie hieronder het resterende speelschema van de top 3 van de eredivisie.

Speelronde 31:

Excelsior – Feyenoord (zo 7 mei)
Sparta Rotterdam – PSV (za 6 mei)
Ajax – AZ (za 6 mei)

Speelronde 32:

Feyenoord – Go Ahead Eagles (zo 14 mei)
PSV – Fortuna Sittard (zo 14 mei)
FC Groningen – Ajax (zo 14 mei)

Speelronde 33:

FC Emmen – Feyenoord (zo 21 mei)
PSV – SC Heerenveen (zo 21 mei)
Ajax – FC Utrecht (zo 21 mei)

Speelronde 34:

Feyenoord – Vitesse (zo 28 mei)
AZ – PSV (zo 28 mei)
FC Twente – Ajax (zo 28 mei)