nieuws

GroenLinks inventariseert 'excessief politiegeweld'

mobieleeenheid.cropresize.1.cropresize.tmp.jpg
mobieleeenheid.cropresize.1.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - GroenLinks in Rotterdam is een meldpunt gestart waar mensen kunnen klagen over 'excessief politiegeweld'. De partij doet dat naar aanleiding van het politieoptreden tijdens de eerste bekerfinale en bij de demonstratie op 1 mei.
GroenLinks stelt dat veel onschuldige mensen tijdens de demonstratie klappen hebben gekregen. De politie greep in omdat mensen - tegen de afspraken in - vlaggestokken bij zich hadden.
Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb was het optreden van de politie gerechtvaardigd, omdat een aantal demonstranten niet had geluisterd naar waarschuwingen van agenten.
'Minder gezellig'
,,De Rotterdamse politie gebruikt de laatste tijd steeds meer geweld en repressie'', schrijft GroenLinks op www.politieknuppel.nl. ,,Rotterdam dreigt daardoor een stuk minder gezellig te worden.''
De partij vindt het veiligheidsbeleid in de Maasstad sowieso veel te ver gaan. Ze geeft als voorbeeld dat mensen op het Bevrijdingsfestival van afgelopen week zelfs hun lunchpakketten moesten inleveren.
Debat
GroenLinks wil met de meldingen in de hand het debat aangaan met burgemeester Aboutaleb, die verantwoordelijk is voor de openbare orde. Niemand is er op tegen dat relschoppers worden aangepakt, stelt fractievoorzitter Arno Bonte, maar op deze manier is het middel volgens hem erger dan de kwaal.
Foto: archief
Arno Bonte zet het politieoptreden op Radio 1 af tegen de 'drooglegging' van afgelopen donderdag: