HUIZENMARKT

Anneke ligt met de woonboot van het jaar in hartje Rotterdam: 'dit is het ultieme vrijheidsgevoel'

Anneke Robbertsen op haar schip
Anneke Robbertsen op haar schip © Rijnmond
Wonen op het water. Anneke Robbertsen wil niets anders meer. De komende weken ligt haar schip in de Leuvehaven. Een van de mooiste plekken in hartje Rotterdam. De 'Robbedoes' is een oud vrachtschip dat door Anneke en haar man Wim is omgetoverd naar hun thuis. Ze varen het hele land door met het schip. "Toen onze kinderen het huis uit waren, hebben we het roer omgegooid en zijn we dit avontuur aangegaan."
Het witte woonschip van Anneke ligt bij de drijvende pontonbrug in de Leuvehaven. Het schip schittert in de lentezon. De kajuit van het schip is in de stijl van Mondriaan beschilderd - zwarte lijnen en vlakken in de kleuren rood, blauw en geel.
Het oude vrachtschip uit 1960 heet nu 'Robbedoes' maar werd ooit gedoopt als 'Spes et Cura': hoop en zorg in het Latijn. Het schip is flink opgeknapt. Het voormalige laadruim is omgebouwd tot woonruimte. Vanuit de keuken met grote raampartijen kijk je uit op een groot deel van de Leuvehaven en een stukje van de Nieuwe Maas. Je ziet de Erasmusbrug en het cruiseschip Aida zo liggen.
Neem een kijkje in het woonschip van Anneke:
Even binnenkijken in het woonschip van Anneke
De komende weken ligt Anneke met haar schip in Rotterdam. Ze is daar te gast bij het Maritiem Museum. Een plek waar ze vaker voor een aantal weken aanmeert. Ze geniet er volop van. De waterbewoonster geeft een rondleiding door haar varende woonschip, dat eerder al de prijs voor woonboot van het jaar won. Dat doet ze ook op vaste tijden aan bezoekers van het Maritiem Museum. "Ik vind het enorm leuk om te doen!" De bezoekers komen uit de hele wereld: van India, Chili, Canada, Spanje tot Hongkong.
Ze voelt zich inmiddels helemaal op haar plek in Rotterdam. "Ik pak mijn fietsje, weet de weg en ga boodschappen doen. We hebben nu ook kennissen hier."
Uitzicht vanuit de eetkamer
Uitzicht vanuit de eetkamer © Rijnmond
De eerste stop van de rondleiding is de stuurhut. De leefruimte van Anneke en Wim als ze aan het varen zijn. Vanuit die ruimte kun je met een trapje naar het achterste gedeelte van het schip. De oude schipperswoning. Een gedeelte waar de jaren '60 stijl helemaal behouden is. Het houtwerk is nog origineel. Anneke heeft in deze ruimte nu een bed & breakfast. De bedden zijn extra lang gemaakt door ruimte in de kast te benutten. Dat scheelt weer 20 centimeter.
De oude schipperswoning
De oude schipperswoning © Rijnmond

'Je woont overal'

Spijt heeft Anneke geen moment van haar overstap van wonen op het land naar wonen op het water in 2016. Het is een van de beste beslissingen in haar leven. "Je hebt altijd je huis bij je en woont gewoon overal! Onze vaste ligplek is Amersfoort, maar zijn graag op reis. We liggen nu hier en later misschien weer een tijdje in Amsterdam."
Eetkamer en keuken
Eetkamer en keuken © Rijnmond

Grote verbouwing

Er valt veel te vertellen over de grote verbouwing die zij samen met haar man heeft gedaan. Zo kwam er geen architect aan te pas. Ze hebben alles zelf ontworpen. De verbouwing duurde in totaal 9 maanden en ze hebben zich 2 jaar voorbereid en ingelezen. Een opvallende keuze was om het schip met ruim 21 meter in te korten. "Dit hebben we gedaan omdat het schip anders niet op onze ligplaats aan de Eem in Amersfoort paste."
Het laadruim tijdens de verbouwing
Het laadruim tijdens de verbouwing © Privé
Staal dat overbleef, hebben ze nu verwerkt in de woonkamer. Overal zie je het nautische karakter terug. Zo zijn veel tafels van houten haspels gemaakt. In de hal zie je een stuk van de oorspronkelijke buitenkant van het schip.
Handig zijn is wel een vereiste met de aanschaf van zo'n woonschip, vertelt ze. Er valt altijd wel iets te klussen. Maar dat kun je allemaal leren. "Wij hadden zelfs geen vaarbewijs toen we begonnen met dit avontuur. Mijn wereld was niet veel groter dan het dorp Woudenberg waar we toen woonden."
Woonkamer met staal uit het ingekorte schip
Woonkamer met staal uit het ingekorte schip © Rijnmond
De 'Robbedoes' is de komende twee weken nog te bezichtigen op vaste tijden voor bezoekers van het Maritiem Museum. Graag deelt Anneke haar passie voor het wonen op het water. Ze heeft er zelfs een boek over geschreven. "Ik ben besmet en mij krijg je nooit meer van het water af!"
Hier wordt extra een raam gemaakt in het schip
Hier wordt extra een raam gemaakt in het schip © Prive
Anneke is trots op haar schip.
Anneke is trots op haar schip. © Rijnmond