FEYENOORD

Burgemeester Aboutaleb en directeur Te Kloese eensgezind na staken Feyenoord-Ajax: 'Dit is bijzonder beschamend'

Ahmed Aboutaleb en Dennis te Kloese
Ahmed Aboutaleb en Dennis te Kloese © Rijnmond
Ahmed Aboutaleb heeft woensdagavond met afschuw gereageerd op het incident waarbij Ajax-middenvelder Davy Klaassen door een Feyenoord-aanhanger een voorwerp naar zijn hoofd gegooid kreeg. Ook algemeen directeur Dennis te Kloese van Feyenoord is diep teleurgesteld.
"Het is teleurstellend dat het nodig was om vanuit het publiek kennelijk een aansteker naar het hoofd van Davy Klaassen gooide. Het was terecht dat de scheidsrechter de wedstrijd even staakte om de gemoederen te kalmeren. Een nare episode in het Nederlandse voetbal", zegt Aboutaleb. "Ik vind het buitengewoon schokkend dat sommige mensen bevangen worden door emoties, of weet ik veel wat, en overgaan tot zulke acties. Dit is ongelofelijk schadelijk voor Feyenoord en het Nederlandse voetbal."
Kijk hieronder naar het interview met burgemeester Ahmed Aboutaleb:
Burgemeester Aboutaleb over stilleggen Feyenoord-Ajax: 'Een nare episode in het Nederlandse voetbal'
Niet alleen de man die de aansteker naar Klaassen gooide is opgepakt. De burgemeester van Rotterdam vertelt na afloop van De Klassieker dat ook een andere toeschouwer is aangehouden vanwege het afsteken van zwaar vuurwerk aan het begin van De Klassieker. "Hij probeerde zelfs nog te ontsnappen aan de politie", vertelt Aboutaleb. "Hij is bij de wc's aangehouden."
Aboutaleb merkt op dat het een lastig verhaal wordt om uitsupporters toe te laten bij De Klassieker. Hij wordt vaak met die vraag geconfronteerd. "Ik voorzie een heel ingewikkelde discussie", zegt de Rotterdamse burgervader. "In de gemeenteraad heb ik gezegd dat ik open sta voor een experiment. Ik was er vandaag bij en ga met een bijzonder nare bijsmaak naar huis."

Te Kloese: 'Het is bijzonder beschamend'

Dennis te Kloese benadrukt dat het respect voor de eigen spelers en de tegenstanders er altijd moet zijn. "Het wordt verpest door iemand die eigenlijk een ongeschreven code schendt", zegt de algemeen directeur van Feyenoord. Het vertrouwen wordt volgens hem 'op de proef gesteld'.
Kijk hieronder naar het interview met Feyenoord-directeur Dennis te Kloese:
Dennis te Kloese: 'Dit benadeelt Feyenoord op alle fronten'
Te Kloese vindt dat een excuus naar Ajax en vooral Klaassen zeker op zijn plek is. "Ik moet eerlijk zeggen dat veel mensen het met mij eens zullen zijn. We hebben fantastische supporters en een fantastisch Legioen. We staan niet voor niks met het elftal op de plek waar we nu staan. Zonder hen kan het niet. Maar we moeten hier heel goed over nadenken en praten. Het is ontzettend teleurstellend als een wedstrijd onderbroken moet worden. Je loopt het risico dat de wedstrijd niet uitgespeeld kan worden of grote straffen. Het is bijzonder beschamend."
Verder hoopt Te Kloese dat de hoofdwond van Klaassen 'een incident op zich is'. Maar de club zal volgens de algemeen directeur hier geen genoegen mee nemen. "Dit kunnen wij niet hebben. Dit benadeelt Feyenoord op alle fronten."
Er kwam veel rook blij toen Feyenoord-supporters vuurwerk afstaken na de aftrap tegen Ajax
Er kwam veel rook blij toen Feyenoord-supporters vuurwerk afstaken na de aftrap tegen Ajax © Orange Pictures - Joris Verwijst
Ook het vuurwerk vlak na de aftrap is volgens Te Kloese 'niet normaal'. "Dit is zeker een zwarte avond", besluit de algemeen directeur van Feyenoord.
Daarnaast heeft supportersvereniging FSV De Feijenoorder gereageerd op het gooien van voorwerpen naar het veld tijdens De Klassieker.