FEYENOORD

Column: Nu al een rouwrand om een mogelijk fantastisch seizoen van Feyenoord

Vlak na de aftrap stak het Feyenoord-publiek veel vuurwerk af, waarbij enorme rook vrijkwam
Vlak na de aftrap stak het Feyenoord-publiek veel vuurwerk af, waarbij enorme rook vrijkwam © Rijnmond
In de zestigste minuut werd de Klassieker gestaakt en wat mij betreft waren de spelers in de kleedkamers gebleven. Ajax wint, klaar. Klaar ermee. Je schaamt je soms dood dat je Feyenoordsupporter bent. Dit was zo'n avond.
Terecht gaat de aandacht uit naar hét incident: de hoofdwond van Ajaxspeler Davy Klaassen, nadat een voorwerp was gegooid vanaf de tribune. Maar het was natuurlijk geen incident dat losstaat van de wedstrijd. Dat alleen te koppelen is aan die ene idioot in vak Z. Er werden al eerder bierglazen gegooid naar zichzelf warmlopende spelers van Ajax. En er was veel meer.
Dat begint al met de loting. Feyenoord-Ajax is dé wedstrijd van Nederland. Maar al jaren is deze vergiftigd door een ongezonde sfeer waardoor er geen uitsupporters meer welkom zijn. De rivaliteit belandde in 2021 op een dieptepunt met de antisemitische muurschildering van Steven Berghuis. Het was de vrucht van het jarenlang tolereren van antisemitische spreekkoren in de Kuip.
Woensdag wordt die trieste traditie voortgezet vlak voor aanvang van de wedstrijd. Op een podium net binnen de hekken schreeuwt een 'artiest' 'Hamas, Hamas, Joden aan het gas' en daar gaan de vuistjes massaal de lucht in. Moet je hier dan nog naar binnengaan? Je kunt het jezelf afvragen. De Kuip is mijn tweede huiskamer, maar voelt soms als een smerige bierkelder.

Massaal vuurwerk

De hemel en de hel, ze zijn soms zo dicht bij elkaar. Dat maakt voetbal ook zo'n bijzondere sport waarbij alle emoties die de mens in zich heeft ongeremd naar buiten komen. De gezonde spanning bij de aftrap maakt al snel plaats voor ergernis: weer massaal vuurwerk en dit keer dikke, zwarte rookwolken. Ze benemen het zicht en de adem.
De bal rolt, wat valt er over de wedstrijd zelf te zeggen? Dat Feyenoord twee keer ongelukkig achter komt, duidelijk de betere partij is. Ajax speelt armoedig, probeert het spel te ontregelen met veel valpartijen. De hoofdrol is voor Dusan Tadic die regelmatig uit de dood herrijst met Usain Bolt-achtige sprintjes.
Hij is ook het middelpunt in die beruchte zestigste minuut. Een opstootje met een opgefokte Kökcü en Tadic die provoceert met gebaartjes waarmee hij de Ramadan-gebruiken van de Feyenoordaanvoerder lijkt te bespotten. De vlam slaat in de pan: tumult, een scrum van spelers en dan wordt Klaassen geraakt.
Davy Klaassen verlaat met een bebloed hoofd het veld
Davy Klaassen verlaat met een bebloed hoofd het veld © Orange Pictures - Joris Verwijst
In gedachten ga ik direct terug naar 2015, de wedstrijd tegen AS Roma, toen vanaf dezelfde plek op de tribune aanstekers werden gegooid en de UEFA met een fikse straf kwam. Ja, hetzelfde Roma dat volgende week donderdag op bezoek komt. Zonder uitsupporters. Ongetwijfeld zullen er nu wel overal netten hangen. Het veld wordt weer een kooi.
Arne Slot spreekt na afloop van de bekerwedstrijd van een zwarte dag, een zwarte bladzijde. Het is de zoveelste zwarte bladzijde. Wat te doen? Eerder pleitte ik voor een beschavingsoffensief bij de club, die al zolang wordt geteisterd door vandalisme en intimidaties. Je kan uitwassen nooit helemaal voorkomen, maar iedere stap is er één.
Concreet: netten rondom het veld, het zoeken naar vuurwerk serieus aanpakken (worden er wel eens supporters voor bestraft?), als bestuur nu eens echt een punt maken van die racistische spreekkoren, spelers op hun verantwoordelijkheid wijzen (Kökcü, Tadic).

'Deken van negativiteit'

Het seizoen 2022-2023 had alles in zich om een van de allermooiste van Feyenoord te worden. Met een relaxed gevoel begaf ik mij naar de halve finale: het luxe-gevoel dat de KNVB-beker bijzaak was. Een voorafje voor de hoofdschotel. In twee uur is dat radicaal anders geworden. In de catacomben heerste 'een deken van negativiteit', zei Slot direct na de wedstrijd. Zondag, RKC thuis, zal moeten blijken of de schwung nog in het elftal zit.
Als supporter kan je nog steeds dromen van de titel, de Coolsingel en de Hofpleinfontein. Een compleet nieuw Feyenoord waarvan we bij de aanvang van de competitie hoopten dat het de anderen een beetje zou kunnen bijbenen, staat al die tijd fier bovenaan. Hosanna, de hemel, gloria in excelsis deo! En toen kwamen uit de spelonken, uit de kelder van de club de duistere krachten weer naar boven. Houdt het dan nooit op?
De voorbereidingen voor een huldiging gaan uiteraard door. Het zou een ongekende prestatie zijn als dit Feyenoord zich tot landskampioen kan laten kronen. Een felicitatie waard, maar wel op een kaartje met een dikke rouwrand.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl