MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN

Renovatie Boijmans van Beuningen valt tientallen miljoenen duurder uit

Onder het Museumpark zou een tunnel naar de kelder van het Boijmans van Beuningen moeten komen.
Onder het Museumpark zou een tunnel naar de kelder van het Boijmans van Beuningen moeten komen. © Rijnmond
De renovatie van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam valt tussen de 35 en 70 miljoen euro duurder uit. Dat blijkt uit een doorrekening van twee bureau's die de gemeente inschakelde. De renovatie van het oudste gedeelte van het museum en het plan voor een tunnel onder Museumpark die zou moeten uitkomen op de kelder van het museum valt door hogere bouwkosten veel duurder uit.
Of de bouw van de tunnel onder de rozentuin van het Museumpark daarmee van de baan is, kon een woordvoerder van de wethouder, Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam, Financiën), niet zeggen.

Tunnel onder park

De bedoeling van die tunnel was dat vervoer van kostbare kunst van en naar het museum via die tunnel onder het park veilig kan. Onder de renovatie van het oude, door de architect Van der Steur ontworpen deel van het museum kan de gemeente niet uit, beaamde de woordvoerder.
Wethouder Struijvenberg over de miljoenenoverschrijding van het budget
De gemeente besloot in november vorig jaar om het voorlopig ontwerp van architectenbureau Mecanoo voor de renovatie van het Boijmans door te laten rekenen. Uit het resultaat van het eerste bureau bleek dat de kosten tientallen miljoenen hoger uit zouden vallen. "Daarom hebben we een tweede bureau ingeschakeld als second opinion." Dat kwam ook uit op hogere kosten.

Besluit over ontwerp uitgesteld

Het ene bureau kwam op een overschrijding van 35 miljoen euro, het andere bureau op 70 miljoen euro. "We hebben ons ook wel afgevraagd waar die verschillen in zitten", zegt de woordvoerder.
De gemeenteraad had ingestemd met een renovatiebudget van 223 miljoen euro. Op 19 april, over twee weken dus, zou de gemeenteraad worden ingelicht over de voortgang van het voorlopig ontwerp. Maar door die update gaat nu dus een streep. Het is niet duidelijk of deze pauze in het ontwerpproces zal leiden tot vertraging van de renovatie.
Voor het zomerreces moet duidelijk zijn hoe de gemeente het uiteindelijke ontwerp van de museumrenovatie gaat betalen.