ARCHITECTUUR

Architect Herman ontwierp zijn eigen bungalow aan de rand van het bos

De zelfontworpen bungalow waar architect Herman de Kovel samen met zijn vrouw woont
De zelfontworpen bungalow waar architect Herman de Kovel samen met zijn vrouw woont © Herman de Kovel
Toen architect Herman de Kovel (69) een stuk grond met een verwaarloosd huis aan de Kralingseweg in Rotterdam te koop zag staan, dacht hij: ‘Dat moet ik hebben.’ Het was zijn droom ooit een eigen huis te bouwen, bij voorkeur gelijkvloers, en dit was een perfecte plek. De grond was te koop, het huis werd gesloopt en zo vond zijn gedroomde woonhuis het levenslicht. Dit is deel 2 in een serie waarin we wekelijks een architect uit de regio bezoeken die zijn eigen droomhuis realiseerde.
"Ik hield altijd al van bungalows en patiowoningen, maar niet alle kavels zijn daar natuurlijk geschikt voor. Als je een klein stukje grond hebt, moet je al gauw de hoogte in." Het stuk grond aan de Kralingseweg bleek groot genoeg en een bungalow paste goed in deze woonbuurt waar in de jaren 50 een aantal vrijstaande woningen zijn gebouwd. In de informele stijl van het naoorlogse modernisme, een stijl die hem aanspreekt.
Architect Herman de Kovel aan de keukentafel
Architect Herman de Kovel aan de keukentafel © Rijnmond
Herman de Kovel ontwierp in zijn werkzame leven veel appartementencomplexen en woonbuurten. Seriematige woningbouw noemt hij dat. “De plattegronden moeten in seriematige woningbouw neutraal en flexibel zijn, zodat deze door meerdere mensen te gebruiken zijn. Ik vond het leuk om deze neutraliteit ook in mijn eigen woonhuis toe te passen. Als wij ons huis verkopen dan moet het immers ook voor anderen geschikt zijn.”
Architect Herman de Kovel geeft een rondleiding door zijn zelfontworpen huis
Het huis, waar hij samen met zijn vrouw Annet woont, staat er nu veertien jaar. Wat als eerste opvalt aan de bungalow is dat de woning langgerekt is en modernistisch aandoet. De voorzijde oogt gesloten en heeft buiten de glazen entreepui alleen een lang en laag raam in de houten en witgestucte gevel.
De achterkant van de bungalow kijkt uit op de tuin
De achterkant van de bungalow kijkt uit op de tuin © Ossip van Duivenbode
De pracht van het huis blijkt aan de achterkant te zitten. Over de gehele lengte van de 25 meter lange woning zijn aluminium schuifdeuren geplaatst. De goed onderhouden tuin, waar de woon- en slaapkamers op uitkijken, ligt op het zuiden. “Bij mooi weer staan de schuifdeuren altijd open en zitten we vaak op het terras." Terwijl Herman dit vertelt pikt een Vlaamse gaai wat vogelvoer uit de voerhouder in een boom. “Spechten zien we hier ook regelmatig."
De bungalow ligt dicht langs de vrije drukke Kralingseweg
De bungalow ligt dicht langs de vrije drukke Kralingseweg © Herman de Kovel
De voorkant van de bungalow heeft hij bewust gesloten gehouden. “Dat heb ik gedaan omdat het huis aan een nogal drukke weg ligt. Het moest natuurlijk geen fort worden, ik wilde een uitnodigend huis; daarom heb ik de muren aan de zijkant van het huis doorgetrokken, zodat deze de voortuin omarmen. Daardoor voelt het huis toch als een welkom.”
De keuken heeft een aanrecht van negen meter lang
De keuken heeft een aanrecht van negen meter lang © Herman de Kovel
Het raam in de keuken is zes meter lang. “Het leuke van het raam is dat je toch ook nog een beetje op de voorkant bent georiënteerd. Als je in de keuken staat zie je de straat en de mensen die met hun honden oversteken, maar als je aan tafel zit zie je alleen de bomen van het bos.” Een ander statement in de keuken is het negen meter lange zwarte, zwevende aanrechtblok. “Ja da’s makkelijk, geeft lekker veel opbergruimte waardoor de keuken opgeruimd blijft.”
“De woonkamer is heel fors, samen met de keuken is hij ruim tachtig vierkante meter. Misschien hebben we hier zelfs een beetje te veel ruimte, maar die overmaat in een woning is ook erg prettig. Als we bijvoorbeeld met de hond spelen, hoeven we hier niet om stoelen en tafels heen te hollen.”
De woonkamer biedt genoeg ruimte om te kunnen spelen met de hond
De woonkamer biedt genoeg ruimte om te kunnen spelen met de hond © Herman de Kovel
Het was voor Herman een leerzaam proces, het bouwen van zijn eigen huis. "Je bent natuurlijk met alle stappen in het proces bezig, of alles ook echt gaat lukken. Het grote verschil met andere ontwerpen is dat je hier ook de opdrachtgever bent. Als zich een probleem voordoet, kan het je ook direct financieel raken. Dat was ook een ding, ik bouwde het in de dure tijd, net voor de crisis. Als je voor een opdrachtgever werkt, raakt deze problematiek je persoonlijk veel minder. Het was goed om nu ook eens aan de andere kant te staan."
Hoeveel het huis precies waard is houdt Herman liever voor zichzelf, maar dat het meer dan een miljoen is wil hij wel toegeven. En hoewel het huis zo gebouwd is dat er zo een ander in kan trekken, blijven zijn vrouw en hij er voorlopig wonen. “Tegen de tijd dat we de tuin niet meer kunnen onderhouden zien we wel weer verder.”
In een serie over zelfontworpen woonhuizen van architecten, bezoeken we wekelijks een architect uit de regio die zijn eigen droomhuis heeft gerealiseerd. Waarom is het dit huis geworden en hoe voelt het om erin te wonen? Natuurlijk gaan we mee naar binnen, want niets is leuker dan koekeloeren bij mensen thuis. Zeker als ze er voor doorgeleerd hebben.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl