nieuws

‘Rotterdam moet zeemanshuizen behouden’

2010-Zeemanshuis02.cropresize.tmp.jpg
2010-Zeemanshuis02.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Rotterdam moet altijd een zeemanshuis hebben. Dat vindt directeur Arend Boer van Zeemanshuizen in Nederland. Hij reageert daarmee op het nieuws dat het zeemanshuis in Heijplaat per 1 juli tijdelijk sluit.
In het zeemanshuis kunnen zeelieden goedkoop douchen, internetten, bellen, biljarten of een babbeltje maken onder het genot van een biertje. De tekorten van het Rotterdamse zeemanshuis worden al jaren aangevuld met inkomsten van het Maritime Hotel aan de Willemskade in Rotterdam, dat ook fungeert als zeemanshuis. Maar het hotel heeft het moeilijk.
“Door de economische teruggang staan de inkomsten, met name de kamerprijzen en de hotelbezetting onder druk”, zegt directeur Arend Boer van het Maritime hotel. “Nu zitten we op het punt dat we eigenlijk onvoldoende financiën hebben om Heijplaat te blijven exploiteren.” Daarom zal het zeemanshuis op Heijplaat vanaf begin juli tijdelijk sluiten.
Volgens Boer is de nu aangekondigde maatregel geen voorbode van een definitieve sluiting: “We verwachten dat de gemiddelde kamerprijs wel weer aantrekt. Gaat het beter met de economische crisis, dan wordt zeker overwogen om Heijplaat weer te openen.”
Later deze maand overlegt Boer nog met de internationale vakbond voor zeevarenden ITF en met CASCO, een welzijnsorganisatie voor zeelieden. Beide organisaties beschikken ook niet over bergen met geld, maar Boer blijft hoopvol: “Misschien komen we tot bepaalde conclusies en weten we toch bepaalde mensen te vinden die wel geld hebben. In een van de grootste havensteden ter wereld moeten toch behoorlijke voorzieningen zijn voor zeevarenden.”
Foto: Zeemanshuis Heijplaat (website Zeemanshuis).