nieuws

Problemen met verwarde huurders groeien corporaties boven het hoofd

De gemeente Rotterdam, zorginstellingen en woningcorporaties moeten samen de groeiende problemen met overlastgevende huurders te lijf. Dat vindt bestuurder Hedy van den Berk van corporatie Havensteder. "Het gaat nu te vaak mis."
Havensteder zegt dat van haar 30 duizend huurders er 140 geregeld voor problemen zorgen. "Het gaat niet om mensen die af en toe een beetje in de war zijn of waar wat aan de hand is met een burenruzie."
De huurders waar Van den Berk op doelt kunnen eigenlijk niet zelfstandig wonen. Ze krijgen door bezuinigingen in de GGZ niet langer de zorg die ze nodig hebben of ze kunnen niet meer in instellingen terecht.

Moddermanstraat


Het gevolg is dat ze een gevaar vormen voor zichzelf, hun buren en het personeel van de woningcorporatie, zegt Van den Berk. Een bekend voorbeeld is de explosie in de Moddermanstraat in Schiebroek drie jaar geleden. Een verwarde man koppelde daar de gasleiding los en stak de boel in brand.

Verzamelwoede


Maar Van den Berk denkt ook aan mensen met een verzamelwoede. Sommige huurders sparen de gekste dingen, zoals flessen terpentine of petroleum. Anderen beginnen zonder veel kennis of kunde aan grote verbouwingen.
Politiechef Frank Paauw uitte vorige maand nog zijn zorgen over het toenemend aantal verwarde mensen dat geweld gebruikt. "Er gaan meer mensen dood door verwarde mensen, dan door terreur", zei Paauw.
De waarschuwing van Paauw is voor Van den Berk de directe aanleiding om ook alarm te slaan. Ze wil om tafel met de politie, de GGZ, welzijnsorganisaties en de zorg. Als het aan haar ligt, neemt de gemeente Rotterdam het voortouw.

Overdracht


De top is nodig omdat Van den Berk nu merkt dat woningcorporaties soms pas ontdekken dat een huurder problemen heeft als het te laat is. "We krijgen bijvoorbeeld nu nog geen dossiers van zorginstellingen. En dus kunnen we niet inschatten of mensen in staat zijn om zelfstandig te wonen."
"Ik heb het idee dat het plan voor een top breed wordt gedragen. Het probleem speelt bij veel corporaties. GGZ-instelling Antes is al voor. Het is wachten op de gemeente Rotterdam", zegt Van den Berk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl