ARCHITECTUUR

Architect Paul bouwde zijn eigen droomhuis, met groene daktuin en 's avonds uitzicht op de verlichte Hef

De kadewoning is dicht naast de oude spoorbrug gebouwd
De kadewoning is dicht naast de oude spoorbrug gebouwd © Edwin Prins
In een serie over zelfontworpen woonhuizen van architecten, bezoeken we wekelijks een architect die zijn eigen droomhuis heeft gerealiseerd. Waarom is het dit huis geworden en hoe voelt het om er in te wonen? Natuurlijk gaan we mee naar binnen, want niets is leuker dan binnenkijken. Zeker bij mensen die ervoor hebben doorgeleerd.
Toen architect Paul Lageschaar en zijn partner besloten te gaan samenwonen, gingen ze op zoek naar een plek in Rotterdam om een eigen huis te bouwen. Na veel lange fietstochten door de stad vielen ze als een blok voor het Noordereiland, waar ze vlak naast de hefbrug een kleine kavel vonden. Een braakliggend stukje grond waar voorheen niet gebouwd was, omdat het te dicht langs het spoor lag waar tot 1993 treinen reden.
De woning is smal van onder wordt naar boven toe steeds breder
De woning is smal van onder wordt naar boven toe steeds breder © Edwin Prins
Nu, negen jaar later, woont het stel in een zelfontworpen kadewoning aan de Prins Hendrikkade. Paul: "We zijn heel blij met de plek. Wie woont nou op drie meter afstand van de Hefbrug. We kunnen hem bijna aanraken!" Trots vervolgt hij: "De Hef is een echt Rotterdams icoon. Een rijksmonument. En 's avonds is 'ie mooi verlicht. Het mooie van deze plek is verder dat het twee gezichten heeft. Aan de Maaskant is het uitzicht heel dynamisch en aan de kant van het parkje is het heel rustig."
Opvallend is dat de woning aan de onderkant smaller is dan aan de bovenkant. "Dat hebben we zo gedaan omdat de kavel heel klein was. De drie woonlagen worden naar boven toe steeds een beetje breder en krijgen er een raampartij bij." Ondanks het kleine grondoppervlakte beslaat het huis 240 vierkante meters.
De woonkamer ligt op de bovenste verdieping
De woonkamer ligt op de bovenste verdieping © Edwin Prins
Het huis is geïnspireerd op een brugwachtershuisje. "Dat heeft altijd een hele slanke voet en bovenop, waar de brugwachter zit, daar is ruimte met uitzicht op de brug en het scheepvaartverkeer. Wij zijn eigenlijk de brug- en parkwachters en houden een oogje in het zeil."
"De meeste woningen hebben de leefruimte op de begane grond en de slaapkamers boven", legt Paul tijdens een rondleiding uit. "Wij hebben het andersom gedaan. Op de begane grond is een berging. We slapen op de eerste verdieping. Op de tweede verdieping vind je de keuken en de werkkamer, en helemaal bovenin - waar het uitzicht het best is - is de woonkamer. De groene daktuin is de kers op de taart. 360 graden view over de stad, dat is echt genieten!"
Kijk hieronder naar de rondleiding in de woning:
Een ronleiding door het huis bij De Hef
De grootste uitdagingen zaten in het verkrijgen van de juiste vergunningen. Zo startten de Bomenridders een procedure om zes esdoorns op het terrein te behouden. "Het duurde twee jaar kon voor we konden gaan bouwen. Dat was een vervelende periode. Het ontwerp was klaar, de gemeente was enthousiast, maar we konden niet beginnen."
De Bomenridders wilden de esdoorns op de kavel behouden
De Bomenridders wilden de esdoorns op de kavel behouden © Edwin Prins
Een andere uitdaging was dat de bouw snel af moest zijn. "In totaal hadden we achttien weken. Je wilt op zo'n drukke plek in de stad niet te veel overlast geven. Een stuk van de openbare weg moet worden afgezet. Verder is het huis gebouwd met een staalskelet. Een relatief snelle bouwmethode, het skelet stond binnen een week."
De woonkamer geeft 's avonds uitzicht op de verlichte Hefbrug
De woonkamer geeft 's avonds uitzicht op de verlichte Hefbrug © Edwin Prins
Het was niet eens het leukste project dat hij ooit gedaan heeft, het bouwen van zijn eigen huis, maar Paul is wel trots op het resultaat. "Het heeft een fijne no-nonsense sfeer, dat past bij mij." Kennelijk vindt het publiek het ook een bijzondere woning, want het huis wordt vaak gefotografeerd. De woning werd daarnaast genomineerd voor de Rotterdamse Architectuurprijs. "Het heeft de tweede prijs gewonnen, de Markthal werd eerste, dus ik vind het een eervolle tweede prijs."
Het dakterras biedt 360 graden rondom uitzicht op de stad
Het dakterras biedt 360 graden rondom uitzicht op de stad © Edwin Prins
Hoewel het huis levensloopbestendig is door de aanwezigheid van een lift, denkt Paul dat ze er misschien niet tot hun oude dag zullen blijven wonen. "Bij mij kriebelt het altijd om nieuwe dingen te doen. Bovendien is de woning is zo ontworpen dat de ruimtes per verdieping makkelijk kunnen worden omgewisseld voor eventueel nieuwe bewoners, bijvoorbeeld een gezin."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl