VOETBAL

KNVB verscherpt maatregelen bij wangedrag supporters, onder nieuwe regels zou Klassieker woensdag direct definitief gestaakt zijn

Davy Klaassen is woest nadat hij een voorwerp naar zijn hoofd geslingerd heeft gekregen tijdens Feyenoord-Ajax
Davy Klaassen is woest nadat hij een voorwerp naar zijn hoofd geslingerd heeft gekregen tijdens Feyenoord-Ajax © Orange Pictures - Joris Verwijst
Voetbalbond KNVB scherpt de maatregelen aan voor gevallen waarin supporters zich misdragen. Aanleiding zijn de gebeurtenissen van woensdagavond tijdens Feyenoord-Ajax. De scheidsrechter moet voortaan een wedstrijd direct definitief staken als hij of een speler wordt geraakt door iets wat wordt gegooid vanaf de tribunes. Onder de nieuwe regels zou de wedstrijd na de hoofdwond van Davy Klaassen direct zijn beëindigd.
De wedstrijd wordt vanaf nu ook direct afgefloten als een supporter op het veld komt en spelers of de scheidsrechter aanvalt. Dat gebeurde eind februari tijdens PSV-Sevilla. Een dronken PSV-hooligan rende het veld op en probeerde Sevilla-doelman Marko Dmitrovic een klap te geven. De scheidsrechter legde de wedstrijd tijdelijk stil, waarna het duel alsnog uitgespeeld werd.
Als een supporter op het veld komt, maar verder niemand aanvalt, dan wordt de wedstrijd tijdelijk onderbroken. Spelers en scheidsrechter gaan naar de kleedkamers. Betreedt iemand na hervatting opnieuw de grasmat, dan beëindigt de scheidsrechter de wedstrijd meteen en definitief, ongeacht het aantal resterende speelminuten.

Aanstekers en bekers bier

Onder de aangescherpte regels moet een arbiter de wedstrijd tijdelijk stilleggen als er voorwerpen op het veld worden gegooid, zoals aanstekers en bekers met bier. Gebeurt dat na de hervatting van het duel nogmaals, dan is het einde oefening.
Het is niet duidelijk of de afhandeling van een definitief gestaakt duel ook aangescherpt wordt. De KNVB-regels geven momenteel drie mogelijkheden: de stand bij het staken is de eindstand, de wedstrijd wordt in zijn geheel overgespeeld of het resterend aantal minuten op het moment van definitieve beëindiging wordt op een later moment ingehaald.

Zes minuten inhalen

Dat laatste overkwam Sparta vorig seizoen in de uitwedstrijd op 4 maart tegen Vitesse. Er was niet alleen een supporter het veld opgerend, maar toenmalig Sparta-doelman Maduka Okoye werd ook nog eens geraakt door een beker bier en Vitesse-supporters staken vuurwerk af.
Scheidsrechter Rop Dieperink beëindigde het duel zes minuten voor tijd, bij een tussenstand van 0-1. Anderhalve maand later reisde Sparta opnieuw naar Arnhem om de resterende zes minuten alsnog te spelen. De Kasteelheren wisten de voorsprong te behouden.
Directeur betaald voetbal KNVB Marianne van Leeuwen zegt in een toelichting op de aangescherpte maatregelen dat 'het veld heilig is'. Ze is 'helemaal klaar' met het belagen van spelers en scheidsrechters. Justitieminister Dilan Yesilgöz noemt op Twitter de aangescherpte maatregelen 'een goede zaak'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl