CHRISNATUURLIJK

Scheurgras in Chris Natuurlijk van 8 april?

Bioloog Rolf Roos (r) opgetogen bij de ontdekking van het eerste sprietje veenreukgras van het jaar op Voorne.
Bioloog Rolf Roos (r) opgetogen bij de ontdekking van het eerste sprietje veenreukgras van het jaar op Voorne. © Theo Briggeman
In de duinen van Voorne groeit een bijzonder plantje, in Polen doen ze sprietjes van dit gras in de wodka en noemen ze het bizongras, in Nederland heet het veenreukgras. In Chris Natuurlijk van zaterdag 8 april hoor je er meer over.
In de duinen van Voorne groeit een bijzonder plantje. Bij het horen van de naam denk je misschien meteen aan die oude sketch van Van Kooten en De Bie over scheurgras. Deze soort bestaat echt en heet veenreukgras. Voor leken misschien een onooglijk plantje, voor kenners in Nederland niet. In het wild is de meest zuidelijke plek van deze noordelijke soort te vinden in het duingebied van Voorne. Het plantje ruikt zoet, met een vleugje vanille en muskus.
Veenreukgras, een ogenschijnlijk simpel, maar bijzonder grasje met een mooi verhaal
Veenreukgras, een ogenschijnlijk simpel, maar bijzonder grasje met een mooi verhaal © Rijnmond

Bizongras

In Polen wordt een wodka gemaakt, gekruid met het veenreukgras dat ook wel bizongras wordt genoemd omdat het gegeten wordt door de daar grazende Europese bizon. Veenreukgras is een van de vele bijzondere wilde planten en orchideeën die in het duingebied van Voorne voorkomen. Ook wat vogels betreft spant Voorne de kroon, want hier broeden de meeste vogelsoorten van heel Nederland. Bijzonder, maar tegelijkertijd is het duingebied door onder meer zijn ligging naast een wereldhaven “ook een kwetsbaar stuk kustnatuur dat met kunst- en vliegwerk overeind wordt gehouden. “
Je leest erover in Duinen en mensen Voorne, een nieuw boek over het grote en rijke duingebied van Voorne. De presentatie is zaterdagmiddag 8 april. Tijdens een wandeling door Voornes Duin vertellen vogelaar en vlinderdeskundige Theo Briggeman en bioloog Rolf Roos, uitgever van natuurboeken, meer over het boek.
Rolf Roos (l) en Theo Briggeman in de duinen van Voorne
Rolf Roos (l) en Theo Briggeman in de duinen van Voorne © Rijnmond

Op jacht naar de kiekendief

Met onze eigen weerman Ed Aldus gaat Chris Natuurlijk bij Heerjansdam op zoek naar de bruine kiekendief. Als Ed klaar is met de weersvoorspelling van de dag, trekt hij de natuur in, op jacht naar de mooiste plaatjes van vogels. De bruine kiekendief vindt hij een van de mooiste roofvogels van Nederland, mooier dan de buizerd in ieder geval.
Bruine kiekendieven bij Heerjansdam
Bruine kiekendieven bij Heerjansdam © Ed Aldus

Kippen, eieren en hazen

Wat lees je met Pasen? Boekenman Gert-Jan van Rietschoten bespreekt bijvoorbeeld Kroniek van de kip, een boek voor iedereen die wel eens een eitje eet. Of het boek Wonderbaarlijke dieren (die echt bestaan) over 21 met uitsterven bedreigde dieren, zoals de haas. Want die kan natuurlijk niet ontbreken in dit paasweekend.
De haas mag natuurlijk niet ontbreken met Pasen.
De haas mag natuurlijk niet ontbreken met Pasen. © Pixabay
Zaterdag 8 april van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.