MARATHON ROTTERDAM

Ariënne en Rick zien nog maar een paar procent, toch lopen ze in estafette de Marathon Rotterdam

Ariënne Kapteijn (uiterst links) en Rick Brouwer (tweede van rechts) trainend met hun buddy's
Ariënne Kapteijn (uiterst links) en Rick Brouwer (tweede van rechts) trainend met hun buddy's © Rijnmond
De marathon van Rotterdam lopen terwijl je nagenoeg niets ziet, Ariënne Kapteijn en Rick Brouwer bewijzen dat het kan. Samen met hun buddy's van Running Blind Rotterdam lopen zij aankomende zondag 42,195 kilometer. "Ik daag alle slechtzienden en blinden in Rotterdam uit om bij ons te komen trainen en dat ook eens te ervaren."
4-5 procent, veel meer zicht heeft Rick niet meer. Hij lijdt aan het Usher syndroom, waardoor hij langzaam doof en blind wordt. "Ik ben constant door een rietje aan het kijken", beschrijft hij het zelf. Ook Ariënne gaat steeds minder zien. "Ik ben geboren als goedziende, maar zie op dit moment in totaal tien procent."
Haar hele leven is Ariënne al gek van sport. Toen ze pas in Rotterdam kwam wonen wilde ze nieuwe mensen leren kennen, en kwam ze bij Running Blind terecht. Daar kan iedereen met geen of beperkt zicht aan de hand van een buddy alsnog lekker in de buitenlucht hardlopen. "Je voelt je vrij, ondanks dat je niet zelfstandig je sport uitoefent. We hebben enorm veel lol met de hele groep. Het motiveert ook enorm dat niemand een training overslaat, wat voor weer het ook is."
Tekst gaat verder onder de video.
Ariënne en Rick zien nog maar een paar procent, toch lopen ze in estafette de Marathon Rotterdam
Bij Running Blind maakte Ariënne kennis met Rick. "Het is elke week weer een ander feestje", vertelt hij over de trainingen. "We doen veel afwisselende trainingen in het Kralingse Bos. Elke week is het weer een leuke verrassing om jezelf uit te dagen."
Ariënne en Rick kwamen tot het plan om samen de marathon van Rotterdam te lopen. Allebei een helft. Rick en zijn buddy de eerste 21,1 kilometer, daarna lossen Ariënne en haar buddy ze af. "Ik heb heel lang heel veel zenuwen en dan kunnen we eindelijk van start", vertelt Ariënne lachend.

'Daar moet je bij wezen'

Rick heeft wel een tijdsdoel in gedachten zondag. Het wordt ook niet zijn eerste halve marathon. "Het blijft een gave happening, Rotterdam. Daar krijg je de kriebels van en moet je bij wezen. Ik daag alle slechtzienden en blinden in Rotterdam uit om bij ons te komen trainen en dat ook eens te ervaren. Ook buddy's zijn er nooit genoeg, kom allemaal naar Running Blind Rotterdam!"
"Zonder buddy's geen hardlopen", besluit Rick. "Ze zijn onze ogen, en bij mij ook mijn oren, die ons waarschuwen en er een leuk hardloopfeestje van maken."