nieuws

ARCHIEF: Zo klonken Ajax-Feyenoord en Sparta-Excelsior op Radio Rijnmond!

Natuurlijk hoopt RTV Rijnmond Sport zondag weer onvergetelijke radio te maken. Met twee geweldige affiches op het programma (Ajax-Feyenoord en Sparta-Excelsior) is dat zeker mogelijk. Om inspiratie op te doen, dook de sportredactie het archief van Radio Rijnmond Sport weer eens in.
Zo kwamen we uit op Ajax-Feyenoord in het bekertoernooi van 1994/1995. Dat duel staat bij iedere Rotterdamse voetballiefhebber in het geheugen gegrift. De Amsterdammers zouden later dat seizoen ongeslagen landskampioen worden en de Champions League winnen, maar de beker pakten zij niet. Mike Obiku stak daar met zijn golden goal namens Feyenoord een stokje voor. Hij zorgde voor een onvergetelijke voetbalavond.
Hans van Vliet ging natuurlijk uit zijn dak als radiocommentator en Menno Tamming stormde direct het veld op om reacties bij uitzinnige Feyenoorders te halen.

Een Ierse spits, een Bosnische huurling en 16 mei


Verder vonden we een radiocompilatie van de Rotterdamse doelpunten uit De Klassieker van het seizoen 2000/2001. David Connolly zal als oud-spits van Feyenoord vooral herinnerd worden vanwege zijn twee goals tegen de aartsrivaal.
We vonden ook twee oude edities van de Rotterdamse derby tussen Sparta en Excelsior. In het seizoen 2006/2007 kwamen Spangen en Kralingen elkaar na jaren weer tegen in de eredivisie. De drie punten bleven in Rotterdam-West, mede door een doelpunt van toenmalig AZ-huurling Haris Medunjanin. Hij zou later nog voor Bosnië en Herzegovina uitkomen op het WK van 2014.
Ook stoften we een hilarisch interview met toenmalig Spartaan Sjaak Polak af, die tijdens deze Rotterdamse derby moeite had met Andwele Slory. Volgens de voormalige linksback kon je 'Carl Lewis op hem zetten'.
Maar de meest bizarre confrontatie tussen Sparta en Excelsior op Het Kasteel is natuurlijk die van 16 mei 2010. Guyon Fernandez was bij de Kralingers eerst de schlemiel door een strafschop te missen, maar de aanvaller maakte na de (op dat moment nog bevrijdende) 1-0 van Rydell Poepon zijn fout nog goed. Excelsior promoveerde naar de eredivisie. Sparta moest een klasse zakken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl