EXCELSIOR

Excelsior buigt pas in laatste kwartier tegen een slordig PSV

Serano Seymor baalt op de achtergrond na de 1-0 van Luuk de Jong tijdens PSV-Excelsior © Orange Pictures - Broer van den Boom
Excelsior heeft zaterdagavond in de eredivisie met 4-0 verloren van PSV. Lang hielden de Kralingers stand tegen de Eindhovenaren, maar moest na tachtig minuten toch capituleren.
Het zal niemand verbazen, maar de bezoekers werden in de eerste minuten direct door de Noord-Brabanders naar achter gedwongen. De schrik sloeg erin toen PSV-spits Luuk de Jong in een duel Sven Nieuwpoort in het gezicht raakte. De centrale verdediger van Excelsior moest, na een lange blessurebehandeling, het veld per brancard verlaten.
Sven Nieuwpoort verlaat na 7 minuten het veld per brancard
Sven Nieuwpoort verlaat na 7 minuten het veld per brancard © Orange Pictures
Vlak daarna moest Excelsior de volgende tik verwerken. PSV-verdediger Patrick van Aanholt speelde gemakkelijk basisdebutant Kik Pierie voorbij, waarna hij de bal hard voor kon geven. De Jong kon alleen nog zijn voet er tegenaan zetten en dat was meer dan genoeg om doelman Stijn van Gassel te verschalken (1-0).
Kik Pierie baalt van nederlaag, maar is blij dat hij terug is: 'Paar keer met een lach op het veld gestaan'
Hier en daar klonk er na een half uur voetballen vanaf de tribunes in het Philips Stadion wat gefluit, omdat PSV niet vaker dan één keer had gescoord. Excelsior kwam na de openingstreffer beter in de wedstrijd en kreeg zelfs kansen op de gelijkmaker.
De eerste echte mogelijkheid was daar toen Kenzo Goudmijn over de rechterkant diep gestuurd werd en de bal hard kon voorgeven. Couhaib Driouech kwam net een teenlengte tekort om de bal achter PSV-doelman Walter Bénitez in het doel te schieten. Even later belandde de bal voor de voeten van Goudmijn, die van dichtbij hard over knalde.

Toch een ruim verlies

In de tweede helft was de eerste mogelijkheid om een doelpunt te maken aan de kant van de Eindhovenaren. Iedereen in het stadion telde de 2-0 al toen Xavi Simons de kans kreeg om de bal van een metertje of vijf binnen te schieten. Hij had de hoek voor het uitzoeken, maar schoot daarentegen ruim over.
Na tachtig minuten droogde de hoop op een eventueel resultaat voor Excelsior helemaal op. PSV scoorde uit het niets drie keer. Simons kopte eenvoudig de 2-0 binnen na een fout in de Kralingse defensie. Even later deed Fábio Silva, op aangeven van diezelfde Simons, met een doelpunt een duit in het zakje (3-0). Drie minuten voor tijd maakte Erick Gutiérrez nog de 4-0.
Ondanks de ruime nederlaag, kan Excelsior met een opgeheven hoofd terug naar Rotterdam. De Kralingers blijven op de zestiende plaats staan met 24 punten uit 28 duels.
Marinus Dijkhuizen zag kans op resultaat verdampen door naïviteit bij Excelsior: 'Doodzonde'

PSV - Excelsior 4-0 (1-0)

12' 1-0 Luuk de Jong
78' 2-0 Xavi Simons
82' 3-0 Fábio Silva
88' 4-0 Érick Gutiérrez
Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, El Yaakoubi, Nieuwpoort (7' Seymor), Pierie (65' Ayoub), Zagré (74' Tjoe-A-On); Koopmeiners (65' Naujoks), Goudmijn, Baas, Driouech (74' Agrafiotis); Lamprou