nieuws

Automobilisten reageren goed op sirene via radio

2010_Ambulance_rijdend.cropresize.tmp.JPG
2010_Ambulance_rijdend.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - Ambulances, brandweer en politie moeten via de radio automobilisten kunnen waarschuwen dat ze er aan komen. Dat wil de Tweede Kamer.
Nu is er nog een verbod op het onderbreken van het FM-signaal. Maar uit een proef in onder meer Rotterdam blijkt dat de meeste weggebruikers goed reageren op de sirene via de autoradio.
Bij veertig politieauto's, brandweerwagens en ambulances is al een zendertje ingebouwd. CDA, PvdA en VVD willen het systeem nu landelijk toestaan, het wordt niet verplicht. De hulpdiensten moeten het systeem wel zelf betalen.

Experiment

Oktober vorig jaar startte het vier weken durende experiment van Rijkswaterstaat. Daaruit bleek al dat het de hulpdiensten een stuk beter werden opgemerkt.
Personenauto's zijn namelijk steeds beter geïsoleerd en de geluidsinstallaties worden ook steeds beter. Daardoor horen automobilisten pas op het laatste moment de sirenes van hulpdiensten. De Flister, zoals het apparaat heet, onderbreekt binnen een straal van 300 tot 400 meter radioprogramma's en zendt in plaats daarvan een noodsignaal uit.

Oktober vorig jaar reed TV Rijnmond mee tijdens een proefrit