FC RIJNMOND

FC Rijnmond over kampioensjaar van Feyenoord: 'Hancko en Geertruida zijn de beste verdedigers van de eredivisie'

Bart Nolles, Ali Boussaboun, Dennis Kranenburg en Harry van der Laan aan tafel bij FC Rijnmond
Bart Nolles, Ali Boussaboun, Dennis Kranenburg en Harry van der Laan aan tafel bij FC Rijnmond © Rijnmond
De kampioenstrein die Feyenoord heet dendert na de 5-1 overwinning op RKC Waalwijk door richting de zestiende landstitel uit de clubhistorie. Daar is volgens Rijnmond-analytici Ali Boussaboun en Harry van der Laan geen enkele twijfel over. "Als Feyenoord op volle toeren draait, dan is er geen houden aan", zegt Van der Laan. Ali Boussaboun is het daar mee eens: "Feyenoord is de beste ploeg dit seizoen en dat laat het keer op keer zien."
Ook de stormachtige ontwikkeling van meerdere Feyenoord-spelers kwam aan bod. "Een paar spelers heeft zich zo goed ontwikkeld. De spits (Santiago Giménez, red) is daar het beste voorbeeld van", legt Van der laan uit. "Die is echt beter geworden. Niet alleen in de afwerking, maar ook in het meevoetballen."
De analytici zijn ook lovend over aanvoerder Orkun Kökcü, die zich heeft ontpopt tot de ware leider van het team. "Er was zoveel kritiek op Kökcü, maar hij had tijd nodig om te leren en om fouten te maken. Maar de potentie is er", zegt Boussaboun. Van der Laan vult aan: "Die kritiek heb je nodig om je te ontwikkelen. Hij nam te veel risico en leed te veel balverlies, daar heeft hij een geweldige balans in gevonden. En op eigen initiatief heeft hij aan zijn fysiek gewerkt, dat vind ik bijzonder. Ik had niet verwacht dat hij zoveel beter zou worden in zo'n korte tijd."
Door de goede prestaties van Feyenoord in eigen land en in Europa komen meerdere spelers in de spotlights van andere clubs. Aan tafel worden de kansen op mogelijke transfers van Lutsharel Geertruida, David Hancko en Santiago Giménez besproken. "Geertruida is nog jong, sinds kort international en op meerdere posities inzetbaar, dan weet je dat er interesse voor hem is", zegt Feyenoord-watcher Dennis Kranenburg.
Van der Laan licht toe dat hij Geertruida het liefst centraal in de verdediging ziet spelen. "De beste verdedigers hebben heel weinig overtredingen nodig om hun man uit te schakelen", zegt Boussaboun over Hancko. "En dat hij dit seizoen maar één gele kaart kreeg zegt genoeg. De beste verdedigers van dit seizoen spelen bij Feyenoord, dat zijn Hancko en Geertruida." Uiteraard wordt er aan tafel ook vooruitgekeken naar het komende duel met AS Roma in de kwartfinales van de Europa League.

Sparta verslaat topclub, Excelsior verliest geflatteerd

Sparta had afgelopen weekend eindelijk de gewenste zege op een topclub te pakken. In Alkmaar werd AZ met 0-1 verslagen door een doelpunt van Tobias Lauritsen. Koki Saito stond met een fraaie actie en assist aan de basis van de goal. Boussaboun legt uit wat hem zo moeilijk af te stopen maakt. "Hij is technisch heel vaardig, heel wendbaar en heeft een versnelling."
Volgens Kranenburg kan het zomaar zijn dat Saito in Rotterdam blijft na de zomer. "Het ziet ernaar uit dat hij langer gaat blijven. Onlangs Sprak Gerard Nijkamp al met de City Football Group en beide partijen zijn tevreden over zijn ontwikkeling en de bal ligt bij Saito, maar Sparta is positief gestemd." De mannen aan tafel zien in verdediger Mike Eerdhuijzen de vervanger van Auassar voor de toekomst. "Je ziet hem groeien in zijn rol en het is een grote, sterke jongen. Als je die een beetje kan ontwikkelen, dan heb je een uitstekende centrale verdediger", zegt Van der Laan.
De 4-0 nederlaag van Excelsior bij PSV was geflatteerd, toch moeten de Kralingers in de resterende wedstrijden punten pakken om de play-offs voor lijfsbehoud te ontlopen. Ali Boussaboun legt zijn vinger op de zere plek bij Excelsior dit seizoen. "Het tot scoren komen is een groot probleem van Excelsior dit seizoen. Als Excelsior in het Philips-stadion speelt, dan moet je op een gegeven doelpunten maken. Doe je dat niet, dan is het wachten tot je hem tegen krijgt."
"Ze waren bij Excelsior veel onderweg en in beweging, Goudmijn en Driouech waren heel bewegelijk en doken steeds in de gaten, daar had PSV het moeilijk mee." Ook worden aan tafel de spelers besproken die dit seizoen hun eerste jaar kennen bij Excelsior.