OPMERKELIJK

Het autootje van Rachel zakt langzaam weg in sinkhole. 'Ik kan wel gaan huilen, maar het is toch al gebeurd'

De half weggezakte auto van Rachel
De half weggezakte auto van Rachel © Rijnmond
Een bizar tafereel: de auto is half weggezakt in een groot gat van vier bij vijf meter. Afwisselend gaan de ruitenwissers aan en uit. De verlichting brandt. En dat terwijl er niemand in de auto zit. Het gebeurt deze ochtend in de Heinlantstraat in Rotterdam-Bloemhof, waar een waterleiding gesprongen is. Eigenaresse Rachel, ze staat er bij en kijkt er naar.
Het water gutst centimetershoog door de straten. Waterleidingbedrijf Evides heeft slangen uitgerold en in alle vroegte is het geluid te horen van een pomp.
Op de t-splitsing van de Heinlantstraat met de Oostendamstraat is halverwege de nacht een grote waterleiding gesprongen. Precies op die plek is een groot gat ontstaan van wel vier bij vijf meter. Een sinkhole. Overal op straat ligt het weggespoelde zand.
Op de rand van het sinkhole balanceert het kleine zwarte autootje van Rachel. Haar voertuig hangt schuin onder een hoek van zo'n 20 graden. De verlichting van haar wagen brandt, en de belangrijkste vraag voor haar deze dinsdagochtend is: glijdt mijn auto straks verder het diepe sinkhole in of is mijn voertuig nog te redden?
De auto van Rachel stond precies op de plek waar het sinkhole ontstond
De auto van Rachel stond precies op de plek waar het sinkhole ontstond © Rijnmond
"Ik hoorde een hele hoop lawaai, en na een halfuurtje ben ik maar gaan kijken", vertelt ze. "Ik zag dat alles onder water stond en dat mijn auto half was weggezakt."
Machteloos moet Rachel toekijken hoe haar Citroën C2 op hol is geslagen. Koplampen en achterlichten zijn spontaan ingeschakeld, en de ruitenwissers worden een paar keer willekeurig aan- en uitgezet. Alsof de auto om hulp roept, terwijl hij langzaam in de diepte wegzakt.
Ze vreest het ergste. "Ik ben bang dat hij zal omvallen en helemaal met de zijkant in het sinkhole terechtkomt", zegt ze beteuterd. "Ik kan wel gaan huilen, maar het is toch al gebeurd. Niks aan te doen."
De auto van Rachel kan misschien nog worden gered nu het water weg is
De auto van Rachel kan misschien nog worden gered nu het water weg is © Christiaan Jan van Dipten
Maar haar glas is gelukkig halfvol. "We hebben nog een auto. Die stond voor mijn wagen. De brandweer heeft die gelukkig op tijd kunnen weghalen!"
Evides slaagt er rond 07:00 uur in de lekkage te stoppen. Voor de omwonenden is een tijdelijk kraanwater-tappunt gemaakt. Zo'n honderd huishoudens hebben geen drinkwater. Evides hoopt dat iedereen om 13:00 uur weer stromend water heeft.
Rachel appt de redactie halverwege de ochtend dat haar Citroën waarschijnlijk total loss is omdat er een laag water in de wagen heeft gestaan. Ze hoopt dat de verzekering de schade al dan niet deels vergoedt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl