Onderzoek: behoefte aan islamitische begraafplaats in Rotterdam

Er is veel vraag naar een islamitische begraafplaats in Rotterdam. Dat blijkt uit een onderzoek, dat werd gedaan door de PvdA, NIDA en de islamitische koepelorganisatie SPIOR.

Aan de enquête, die online gehouden werd, deden vijfhonderd respondenten mee. Vijfennegentig procent van de deelnemers gaf aan in Rotterdam begraven te willen worden als die islamitische begraafplaats er is.

Naar islamitisch gebruik worden overledenen zonder kist, op de rechterzij met het gezicht richting Mekka begraven. Dat gebeurt binnen 24 uur. De overledenen krijgen eeuwige grafrust.

Gemeenteraadslid Fatima Talbi (PvdA): “We zijn de afgelopen jaren benaderd door veel mensen met diverse achtergronden, maar met een gezamenlijk gemis: een islamitische begraafplaats. De resultaten bevestigen dat het draagvlak groot is.”

De gemeente wil een begraafplaats wellicht wel faciliteren, maar niet organiseren. Binnen een jaar hoopt de islamitische koepelorganisatie daarom een concrete locatie en opzet voor te kunnen stellen. Voor de financiering wordt gehoopt op bijdragen van de islamitische gemeenschap.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: