nieuws

Rotterdamse tenniscoach Mark de J. veroordeeld tot achttien jaar cel

De Rotterdamse oud-tenniscoach Mark de J. is dinsdag veroordeeld tot achttien jaar cel. De rechter zegt dat hij schuldig is aan de moord op zakenman Koen Everink en de diefstal van zijn horloge. De advocaat van De J. zegt in beroep te gaan tegen de uitspraak.
De J. was zelf niet in de rechtbank aanwezig. Volgens zijn advocaat was dat zijn eigen wens. Hij ging ervan uit dat hij zou worden vrijgesproken. Familieleden van Everink en De J. zaten wel in de zaal.

Omstandigheden

Naast de celstraf moet De J. 46.105 euro schadebedoeling betalen aan de dochter van Everink. De rechtbank achtte de strafeis van achttien jaar gerechtvaardigd vanwege de omstandigheden.
Zo noemde de rechter het zeer ernstig dat De J. geen rekening had gehouden met het dochtertje dat tijdens de moord in huis lag te slapen. Ook vindt de rechter het kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor het misdrijf.
De Rotterdammer hield het hele proces vol dat hij onschuldig is. "Het is vreselijk wat er is gebeurd, maar ik heb het echt niet gedaan", zo begon hij in december zijn laatste verklaring voor de rechter.

Bewijs

Maar justitie, die onder meer een
inzette in het onderzoek, zegt dat er een overmacht aan
is. Daaruit bleek volgens het Openbaar Ministerie onomstotelijk dat De J. de moord in Bilthoven, waar Everink woonde, heeft voorbereid en gepleegd.
Zo zaten er bloedsporen van de zakenman in de auto van de Rotterdammer. Verder had De J. een flinke gokschuld bij hem en had hij van tevoren op internet gezocht naar manieren om iemand te doden.

Alternatief bewijs

De J. deed er alles aan om zijn onschuld kracht bij te zetten. Er was lang getouwtrek over of hij en zijn advocaten
mochten inbrengen. Toen dat uiteindelijk mocht, liet de verdediging een reconstructie zien waaruit bleek dat
Everink zouden hebben vermoord.
De rechter noemde dat bewijs en de rapporten niet solide. Er zijn daarom geen conclusies getrokken uit het onderzoek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl