POLITIEK

Unieke situatie: Schiedam schrapt raadsvergadering vanwege gebrek aan.... onderwerpen

Raadszaal Schiedam
Raadszaal Schiedam © SCHIE
De gemeenteraad van Schiedam heeft de raadsvergadering van deze maand geschrapt. Er stond maar één onderwerp op de agenda en "dan is het zonde van de tijd”, oordeelt de agendacommissie. Het schrappen van de vergadering is zeer uitzonderlijk: "In de vijftien jaar dat ik raadslid ben heb ik dit nog nooit meegemaakt”, zegt OPS-raadslid Maarten Reuderink tegen SCHIE.
De agendacommissie, bestaande uit vijf raadsleden én een adviserende rol voor burgemeester Cor Lamers en griffier Mark Tobeas, is verantwoordelijk voor de agendavorming van de raadsvergaderingen. De meeste bespreekonderwerpen komen vanuit het dagelijkse bestuur van de stad (het college). Maar uit die hoek blijft het deze maand zo goed als stil.
“We hebben besloten om het enige onderwerp van deze maand samen te voegen met de onderwerpen van komende maand”, vertelt Onno Spek, voorzitter van de agendacommissie. Voor de lange termijn stonden er eerst zeven à acht onderwerpen op de agenda voor de maand april. “Er is inderdaad een langetermijnplanning”, zegt Spek. “Maar door verschillende redenen zijn die onderwerpen op andere data gezet.”

Verbazingwekkend

Het schrappen van de vergadering is zeer uitzonderlijk. “In de vijftien jaar dat ik raadslid ben heb ik dit nog nooit meegemaakt”, zegt OPS-raadslid Maarten Reuderink. Met enige ironie: “Ik ben blijkbaar precies raadslid op het moment dat Schiedam af is.”
Ook Jaap Pegtel (CDA) is niet blij met de vervallen raadsvergadering. “Ik vind het verbazingwekkend”, zegt hij. “Jammer, want we hebben zo gigantisch veel te doen in Schiedam. Misschien moet ik dat mezelf ook aanrekenen.”
Het enige geagendeerde onderwerp was een beleidsstuk over armoede en schulden. Het ging daarbij om een verlenging van een bestaand visiedocument. Vanuit de raad waren er geen agendaverzoeken.

Slapte

Volgens Reuderink, één van de langstzittende raadsleden, heeft de lege agenda te maken met ‘slapte’ bij de wethouders. “Mijn idee is dat er vroeger wethouders waren die grip hadden op de ambtelijke organisatie. Als je er nu een wethouder op aanspreekt, hoor je: daar ga ik niet over. Als ik wethouder was en mijn deadlines werden niet gehaald, dan hadden we een heel moeilijk gesprek met de gemeentesecretaris.”

Meer tijd gevraagd

Onno Spek verwijst vooral naar het college, waar doorgaans het gros van de onderwerpen zijn oorsprong vindt. Een woordvoerder van de gemeente Schiedam laat weten dat ‘de voorbereiding van diverse onderwerpen meer tijd vraagt dan aanvankelijk werd verwacht’. “Dat geldt bijvoorbeeld voor de vaststelling van bestemmingsplannen. Indien zienswijzen worden ingediend, moeten die voorbereid en gehoord worden, waardoor meer tijd nodig is.”
De gemeente Schiedam betreurt de lege agenda. “Het gebeurt een hoogst enkele keer dat voor een raadscyclus niet voldoende onderwerpen beschikbaar zijn.” Bronnen vanuit de agendacommissie benoemen dat het college met enige schaamte reageerde in de agendacommissie.
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.