Hellevoetsluis: hogere haventarieven onredelijk

Hellevoetsluis voelt er niets voor om de jachthaven duurder te maken voor booteigenaren. De gemeente is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter die vindt dat de liggelden te laag zijn.

Gemeenten die jachthavens exploiteren zijn vaak goedkoper dan commerciële jachthavens. Dat komt omdat zij bepaalde kosten niet doorberekenen die commerciële havens wel in rekening moeten brengen.

In 2014 stapte de luxe jachthaven Marina Hellevoetsluis naar kartelwaakhond ACM omdat de gemeente met zijn lagere haventarieven zou zorgen voor concurrentievervalsing.

De ACM gaf Marina Hellevoetsluis gelijk. Hellevoetsluis rekende in 2014 ruim 1100 euro liggeld. Dat had volgens de ACM bijna 1500 euro moeten zijn. 

Hellevoetsluis tekende bezwaar aan, maar dat werd niet gehonoreerd door de ACM. Daarop stapte de gemeente stapte naar de bestuursrechter. 

Die vond dat het oordeel van de kartelwaakhond correct was en dat de gemeente de tarieven moet aanpassen. 

Hellevoetsluis is dat niet van plan en gaat in beroep tegen de uitspraak van de bestuursrechter. De haventarieven zijn helemaal niet te laag, vindt de gemeente. 

De definitieve uitspraak van de Hoge Raad is niet alleen van belang voor Hellevoetsluis. Het oordeel geldt straks voor alle gemeenten met jachthavens die lagere tarieven aanbieden dan commerciële jachthavens. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: