nieuws

Vijf tips over...eten, eten, eten!

Coach Gerben van het Rijnmond Running Team geeft elke week vijf tips over van alles waar je tegenaan kunt lopen in de voorbereidingen op de marathon van Rotterdam. Deze week: wat kun je beter wel en wat beter niet eten? En wanneer?
Toch weer te snel gaan lopen na de boerenkoolstamppot? Hopelijk blijft het bij een boertje en komt er niks mee. Of een duurloop van 25 kilometer op twee koppen koffie, is dat verstandig? En wat eet je na afloop? Eieren met spek of uitgebalanceerde kwark met linksdraaiende noten?

Tip 1:

Om maar te beginnen met wat je vóór je training eet: in principe zijn er geen geboden of verboden. Je zult doorgaans wel wat meer aan koolhydraten hebben dan aan vezels: van een bord pasta loop je heel hard en heel ver, van een schaal havermout loop je heel hard naar het toilet.
Het belangrijkste is dat je ruim van tevoren (zeker twee uur) eet, anders loop je met een zuur gevoel en komt er af en toe een boer naar boven. In die laatste twee uur zou je nog wel iets kleins als een banaan kunnen nemen voor wat energie.

Tip 2:

Het hangt af van de soort training of je voor onderweg wat meeneemt. Ben je binnen anderhalf uur weer terug, dan kun je zonder versnaperingen de deur uit. Je lichaam kan meer dan je denkt.
Ga je langer op pad, neem dan wat mee. Je kunt denken aan een banaan of als je aan het trainen bent voor de marathon: test alvast wat gelletjes.

Tip 3:

Niets is lekkerder dan uit je bed stappen en de deur uit te gaan ‘op de nuchtere maag’. Maar is het ook verstandig? Klik allereerst
eens en lees dit artikel.
Goed, ‘de nuchtere maag’ heeft dus met je vetverbranding te maken. Als je nog niet zo lang hardloopt, raad ik je af om direct 25 kilometer nuchter te trainen. Je lichaam moet er namelijk aan wennen. Wil je het toch proberen, start dan met een half uur en bouw het rustig uit. Of start met een minimaaltijd: een boterham en een kop koffie.
Feit blijft: wanneer je traint op (bijna) niks, is dat wel heel lekker, er zit simpelweg ook (bijna) niks in de weg.

Tip 4:

Wat drink je? Niet geheel onbelangrijk. Drink van tevoren genoeg water. Een bak koffie erbij werkt ook nog eens als een malle; het zorgt voor een extra shot energie.
Ook met drinken geldt: voor trainingen tot anderhalf uur kun je gerust zonder drank mee te nemen op pad, tenzij het buiten 35 graden is. Dan kun je wat water of energiedrank meenemen in een belt met flesjes. Na afloop van een training vul je uiteraard het vochtverlies weer ruimhartig aan.

Tip 5:

Tenslotte, wat te doen na je training? Je koolhydraatvoorraad en je eiwitvoorraad dienen weer aangevuld te worden. Denk aan brood, pasta, rijst, eieren, een bordje kwark, eigenlijk kun je vrij veel eten, zolang het maar energie geeft in de vorm van koolhydraten.
Wanneer je ook nog eens aan eiwitten denkt, herstellen je spieren sneller. Sommige sporters hebben last van een verminderd hongergevoel na een langdurige inspanning.
Probeer toch, in elk geval binnen twee uur, na je training de energievoorraad te hebben aangevuld.
Lees alle verhalen van het Rijnmond Running Team hier en volg ons op weg naar de Coolsingel ook via de speciale Facebookpagina!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl